Tulevahetus takistas Herdis Sikkat päästma tulnud kopteri maandumist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiinilise evakuatsiooni kopter Helmandi kohal.
Meditsiinilise evakuatsiooni kopter Helmandi kohal. Foto: SCANPIX

Eile kell 12.03 kohaliku aja järgi Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis mässuliste pommi plahvatuses raskelt viga saanud nooremseersant Herdis Sikkat haiglasse toimetama lennanud kopteril õnnestus pärast plahvatust puhkenud tulevahetuse tõttu maanduda alles kell 12.45.


Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa sõnul oli Estcoy-10 teise rühma teise jao võitleja nooremseersant Sikka eile koos kaaslastega rutiinses patrullis.

«See oli esimene patrull mitme päeva tagant, sest seal oli olnud liivatorm, mille jooksul nähtavus oli nii piiratud, et piirati ka üksuste aktiivset tegevust ehk patrullimist,» rääkis Laaneots tänahommikusel pressikonverentsil.

«Patrulli eesmärk oli varem saadud luureteadete alusel kontrollida IEDde (mässuliste isevalmistatud lõhkekehade – toim) olemasolu tee peal,» jätkas kindral. Et tee osutus mineerituks, liikus patrull mööda maisipõldu.

«Ühes kohas läks nooremseersant Herdis Sikka marsruudilt kõrvale ja sattus lõhkekeha otsa,» rääkis Laaneots. Kohe pärast Eesti sõdurit raskelt vigastanud plahvatust avati patrulli pihta tuli ka käsirelvadest.

«Tulekontakt kestis peaaegu tund aega, mille tõttu ka päästekopter, mis lendas küll õigel ajal välja, ei suutnud maanduda enne maanduda kui 12.45,» lausus Laaneots. «Haavatu evakueeriti Camp Bastioni hospitali, kuid tunni aja pärast suri ta seal suure verekaotuse ja raskete haavade tõttu.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles