«Pealtnägija» intervjueeris 30 naist siivutustele meelitanud väljapressijat

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetisuhtlus.
Internetisuhtlus. Foto: AFP / Scanpix

Harva juhtub seda, et kurjategija tuleb enne kohtuotsust kaamera ette ja tunnistab süüd. Tänases «Pealtnägijas» rääkis aga oma loo mees, kes sugereeris sotsiaalvõrgustikes kümneid naisi, meelitas neid siivutusi tegema ja nõudis seejärel raha.

Kõnealune mees, 35-aastane lahutatud kahe lapse isa, pole avalikkuses päris tundmatu – ta on vabakutseline näitleja ning kuulub muuhulgas ühe tuntud teatri kollektiivi, vahendas ERR Uudised.

Samas ähvardab teda kuni viieaastane vangistus väljapressimise eest.

«Menetlus on käimas ja sellele, kas antud ülestunnistus on puhas tõde, kas kõik on räägitud, ei ole hetkel võimalik vastata,» lausus Lääne prokuratuuri prokuröri abi Pille Juhkov.

Praktiliselt ainuke asi, mida prokuratuur praegu kinnitab, on see, et kriminaalasi algatati 30. oktoobril ja uurimine käib.

Jutt, mida kahtlusalune politseis ja «Pealtnägijale» kaamera ees rääkis, on enam-vähem sama, kuid seda tuleb veel kontrollida.

«Sellesse saab suhtuda kui versiooni temapoolsest nägemusest, kuidas asi tema meelest toimus. See on tema arusaam asjast,» lisas Pille Juhkov.

Väljapressija jäi saates anonüümseks, sest on formaaljuriidiliselt alles kahtlusalune ning kardab petetud abikaasade kättemaksu ja lähedastele langeda võivat häbi. «Pealtnägijas» esines ta varjunime Ulvar all. Kogu jama algas isiklikust probleemist.

«Ma hakkasin kahtlustama, et mu elukaaslane ei ole võib-olla täiesti truu mulle. Mul ei olnud nagu võimalust tema järgi nagu väga luurata ja tema isikuandmetesse või tema arvutitesse ma ka ei tahtnud väga tungida. Ma tahtsin seda kuidagi niimoodi vaikselt ja salaja teha, siis ma otsustasin, et kõige kergem oleks teha endale libakonto tutvumisportaali,» rääkis Ulvar.

Nii sündis tutvumisportaalis Flirtic kasutaja Daniel, kes oli justkui Norras töötav heal järjel Eesti ettevõtja, kes otsib sõbrannat, kui kodumaale käima satub. Sellest hetkest hakkas Ulvar esinema netis Danielina ja otsis esimese asjana valeidentiteedi alt kontakti enda elukaaslasega.

«Tüdruk oli nõus kohe suhtlema, kokku saama, ta küll väitis, et tal on meespool olemas, aga see ei takista teda. Ja nii sain siis mina endale tõendusmaterjali kätte, et ei ole nagu kõik väga puhas ja aus,» jätkas Ulvar.

30 naist

Ühe suhte purunemine pole «Pealtnägija» teema, aga see, mis edasi sai, on. Nimelt ei lõpetanud mees eksperimenti, sest tema alias oli saanud naistelt palju kontaktisoove.

«Eks ma olin löödud, võib-olla mingil määral vihane ka naissugupoole peale, siis ma mõtlesin, et ma uurin, kui palju on naisi, kes on nõus täiesti võõra inimesega, ilma, et teda näinud oleks, ainult piltide peal, kokku saama, öid veetma kuskil hotellides,» rääkis Ulvar.

Kui algul suhtles ta kümne naisega, siis lühikese ajaga kasvas hulk 30-ni. Enamik olid tema sõnul valmis ilma pikema jututa kohtuma.

«Ma olin alguses suhteliselt üllatunud, samas ma mõtlesin, et noh, vabad inimesed, võib-olla tõesti tahavad igapäevaellu natukene elevust või seiklust juurde, aga minu suureks üllatuseks oli see, et nendest väga paljud olid tegelikult suhtes,» ütles Ulvar.

Näinud, et enamasti on naised nõus koheselt kokku saama ja hotelli minema, keeras Ulvar vinti juurde.

«Et vaataks, kui avameelselt nad julgevad rääkida, mida me võiksime hotellis teha või mis neile üldse sekselus siis meeldib teha. Minu ootustele mitte vastavalt rääkisid naised väga avameelselt, et mis neile meeldib teha, mida nad tahavad teha, mis nende mehed ei tee, mida nad ootavad, ja kus kohas võiks teha,» jätkas Ulvar.

Ulvar tegi naistele ettepaneku mõnel õhtul talle vallatu foto saata.

«Et ma olen ka siin üksi praegu, saunas võtan konjakit, et oleks midagi hea vaadata. Mõnega läks nagu väga kergelt, mõni saatis kohe, mõni natuke ettevaatlik, küll küsis, et ega sa kuhugi ei saada neid või mille jaoks, aga lõpuks saatsid kõik,» rääkis Ulvar.

Väljapressija sõnul oli nende naiste hulgas nii kõrgeid riigiametnikke, tavalisi koduperenaise, massööre ja poemüüjaid.

Ulvar – või õigemini Daniel – tõstis veel panuseid ja kutsus naised mängu jätkama Skype’i videosse.

«Kuskil 30-st naisest, kes pilte saatsid, siis nendest pooled olid nõus ka kaamera ees ennast näitama. Kuus-seitse naisterahvast oli, kes läksid selles mõttes nagu lõpuni kaasa. Kui ma palusin neil ennast lahti riietada ja endaga mängida, siis nad tegid seda,» sõnas Ulvar ja lisas, et videoseanss oli alati ühepoolne.

Tavaliselt naised Ulvarit isegi ei kuulnud.

«Ma alati vabandasin, et ma olen kodus lauaarvutis, kus ei ole ei kaamerat ega kõlareid ega mikrofoni,» ütles ta.

Ulvarit karistati nooruses varguse eest. Hiljem oli ta kimpus kasiinosõltuvusega ja talle kehtib mängupõrgutes uksekeeld. Oli see hasart, kerge teenistus või miski muu, aga just siit läheb lugu kriminaalseks.

«Ma esimestel kordadel küsisin lihtsalt – aga mis siis saab, kui ma nüüd selle sinu tuttavatele või perele või töökaaslastele saadan. Alguses loomulikult enamus ütles kohe, et jumal, ma teen sinuga mida iganes sa tahad, peaasi, et see kuhugi ei lähe. Ja siis tegin mina oma saatusliku vea ja küsisin, et kui suure summa oleks see inimene nõus välja käima, et see ei lekiks,» rääkis väljapressija.

Teenis 3000 eurot

Ulvar ise tunnistab, et lõpuks maksid viis naist talle kuue ülekandega summasid alates 500 kuni 800 euroni. Raha liigutamiseks laenas ta järjekordse sõbra kontot. Kokku teenis ta väljapressimisega umbes 3000 eurot.

Selle raha elas Ulvar lihtsalt maha. Perversne eksperiment toimus suve algul ja kestis kokku kuu aega. Mees väidab, et kõik oli bluff – videosid ta tegelikult ei salvestanud. Sügisel sattus Ulvar enda sõnul uuesti tutvumisportaali ja hakkas naistega suhtlema.

Kusjuures ta saatis õngitsevaid kirju ka oma tuttavatele naistele, kes olid suhtes. Saatuslikuks sai noor naisterahvas Pärnumaalt, kes võttis väidetavalt ise ühendust.

«Tema puhul ajas mind võib-olla kõige rohkem vihale see, et ta ise, täiesti avalikult rääkis mulle seda, kuidas ta mees rabab tööd teha, ostis talle just uue köögi, tal oli just sünnipäev tulemas ja et see nädalavahetus võime seal olla, ta saab mehele valetada, et ta läheb vanemate juurde. Tema oli nii nahaalne, et ta oma sünnipäevahommikul, kui mees oli tellinud ehitusmehed uut kööki panema, läks tema oma läpakaga vannituppa, et mulle heameelt teha,» kirjeldas Ulvar.

«Selle tüdruku peale tegelikult olin ma vihane, ta mees tegi kõik, et naisel oleks hea elu, ta ostis naisele uue köögi, naine kurtis selle peale, et näed, mehel ei ole isegi raha, et lilli tuua. Siis nii, kui ta oli ära esinenud, noh, nimetame seda siis esinemiseks, lajatasin talle ka kohe, et vot, selline summa ja kui seda summat ei saa, siis on õhtul sul mehel see video olemas,» jätkas ta.

Alles see naine pöördus politseisse ja paar tundi hiljem rääkis väljapressija läbi interneti tegelikult juba politseiga. Novembri algul võeti šantažeerija kinni otse tööpostil – soliidses kultuuriasutuses.

Läbi otsiti mitu Ulvari ja tema lähedastega seotud elukohta, konfiskeeriti arvutid, telefonid ja muud sidevahendid-infokandjad. Mees pandi 48 tunniks plate peale. Hetkel on ta vabaduses, et saaks tööl edasi käia ja juba eeluurimise ajal ohvritele kahju tagasi teenida. Muuhulgas on tal keeld tutvumisportaale kasutada.

Aga miks Ulvar kõike seda «Pealtnägijale» avalikult rääkis?

«Algul oli mul võib-olla mingit moodi viha nende naiste vastu, nüüd tagantjärgi oma tegevust analüüsides ma pigem tahaks neid naisi hoiatada, kes on tutvumisportaalides otsimas oma pereellu natukene seiklust,» ütles ta.

Ulvar kahetseb, et keeras naisi ümber sõrme. Sellel oli ränk hind.

«Ma tean, mis ühes kodus juhtus. Abielu lahutati, mees viskas naise kodunt välja ja naine pidi alustama teoreetiliselt nullist oma elu uuesti pihta. Minu ja tema tembu pärast. Ma ei ütle, et peaks hakkama rohkem kodus kontrollima, mida naine internetis teeb, aga piisab sellest võib-olla, kui mõlemad pooled üksteisele natuke rohkem tähelepanu pööravad. Seal tuli välja ikkagi see, et need naised teevad seda sellepärast, et nende enda kaasad ei pööra neile enam tähelepanu,» lõpetas väljapressija.

On Ulvari jutt aus või manipulatsioon, saame teada, kui uurimine on läbi. Lisaks paneb politsei südamele – hoidke alles elektroonilised vestlused ja muu materjal, et vajadusel saaks neid hiljem tõendina kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles