Soome professor: soomlased pole naiivsed

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mika Aaltola
Mika Aaltola Foto: Sander Ilvest

Nii Soome kui ka Eesti tunnevad hirmu jääda keerulises julgeolekuolukorras üksi, ütleb Soome Välispoliitika Instituudi programmijuht ning Tallinna Ülikooli rahvusvaheliste suhete professor Mika Aaltola. Lihtsalt lahendusi sellele probleemile näevad nad erinevalt.

-Mil määral on Ukraina sündmused muutnud seda, kuidas soomlased räägivad julgeolekust?

 

Alguses kõlas rohkelt väiteid, et see pole midagi, mis meid puudutaks, et peaksime hoidma distantsi. Kuid pärast märtsi ja suve jooksul sai järk-järgult aina selgemaks – eriti seoses Euroopa Liidu sanktsioonidega –, et Soome on sellega vägagi seotud, ning esimest korda ajaloos tegeleme aktiivselt Venemaa sanktsioneerimisega. Veel paari aasta eest oleks seda peetud sama võimalikuks kui ulmefilmi realiseerumist.

Õhuruumi rikkumised, teravnenud sõjaline tegevus – Rootsi allveelaeva teema – sai selgeks, et toimub midagi, mis ei piirdu Ukrainaga. Venemaa geostrateegia selgelt muutub ja selle ekspansionistlik iseloom puudutab ka meid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles