Tagaotsitav Eesti kodanik üritas Saksamaalt Lõuna-Ameerikasse pääseda

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frankfurti lennujaam.
Frankfurti lennujaam. Foto: SCANPIX

Saksa politsei tabas esmaspäeval korduvalt karistatud ja 2013. aasta lõpus tagaotsitavaks kuulutatud Eesti kodaniku Maksim Surkovi, kes üritas Frankfurdi lennujaamast Lõuna-Ameerikasse reisida.

Narkojoobes autojuhtimise eest süüdi mõistetud ja karistuse kandmisest hoidunud 33-aastane Surkov võeti Frankfurdi politsei teatel kinni lennujaamas, kus ta üritas minna Colombiasse väljuvale lennukile. Dokumendikontrolli käigus avastati, et mehe kohta on välja antud Euroopa vahistamismäärus, ning sellest teavitati korrakaitsjaid.

Juba kolmel korral kriminaalkorras karistatud seadusrikkuja jäi 2012. aasta oktoobris Tallinnas politseile vahele narkojoobes olles sõiduki juhtimisega. Kolm kuud hiljem mõistis Harju maakohus mehe süüdi ja karistas teda kuuekuulise vangistusega. Surkov tunnistas end täielikult süüdi ja kahetses toimepandut. Otsusele lisati tingimuseks, et vangistust ei pöörata täitmisele, kui Surkov ei pane katseaja (kahe aasta) jooksul toime uut kuritegu ja täidab kontrollnõudeid. Samuti võeti temalt kolmeks kuuks juhtimisõigus.

2013. aasta novembris teatas kriminaalhooldaja kohtule, et Surkov ei ilmunud registreerimisele ega ela enam kohtule antud aadressil. Ta tegi ettepaneku pöörata Surkovile mõistetud vangistus täitmisele. Pärast seda toimunud kohtuistungile Surkov ei tulnud ning 5. detsembril kuulutati ta tagaotsitavaks. Aasta hiljem ehk 19. detsembril 2014 kirjutas Harju maakohus välja Euroopa vahistamismääruse.

Täpselt kuu aega hiljem sammus Surkov Saksamaal Frankfurdi lennujaama uksest sisse. Näpus oli tal pilet Colombia pealinna Bogotasse. Lennujaamas kasutas ta automatiseeritud dokumendikontrolli EasyPass, mis on mõeldud elektroonilist passi omavatele Euroopa Liidu kodanikele. Põgeniku plaan ebaõnnestus, sest EasyPass tuvastas, et ta on tagaotsitav ja edastas teate politseile.

Lennujaama saabunud korrakaitsjad võtsid tagaotsitava kinni ning Surkov ootab nüüd väljaandmist Eestile, kus ta peab vangi minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles