Holm: välismaal elavad Eesti lapsed peavad saama õppida eesti keelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia eesti kool
Riia eesti kool Foto: Lauri Kulpsoo

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsleri Janar Holmi sõnul peavad kõik välismaal elavad Eesti lapsed saama õppida eesti keelt.

Haridus- ja teadusministeeriumi esindajad ning suursaadik Lauri Bambus külastasid laupäeval Eesti kooli Londonis, mis aitab sealsete eestlaste lastel säilitada sidet eesti keele ja kultuuriga. Eesti kool Londonis on üks ligikaudu 80-st eesti keele ja kultuuri õpetuskohast maailmas.

Kooli külastanud ministeeriumi kantsler Janar Holmi sõnul on oluline, et kõigil välisriigis elavatel Eesti lastel oleks lisaks kodule koht, kus rääkida ja õppida eesti keelt ning kohtuda teiste Eesti lastega. «Londoni eesti kooli eestvedajad on teinud väga head tööd ning kaasanud õppetöösse palju Londonis elavaid Eesti taustaga lapsi,» sõnas kantsler Janar Holm külastuse järel.

Londoni eesti koolis õpetatakse lastele eesti keelt ning kahel laupäeval kuus toimuvad muusika-, kunstiõpetuse ja käsitöötunnid. Kool rajati 2009. aastal lapsevanemate, Eesti saatkonna, haridus- ja teadusministeeriumi ja Eesti Instituudi toetusel. Tänavu õpib Londoni eesti koolis 54 last vanuses 3-13 eluaastat.

Väliseestlaskonna noorenedes on suurenenud ka välismaal elavate Eesti laste arv ning seetõttu lisandub eesti keele õpetuskohti. Eesti keelt ja kultuuri õpetatakse välismaal üldhariduskoolides, pühapäeva- ja täienduskoolides, seltsides, lasteaedades, mudilasringides ja keelekursustel.

Riik toetab eesti keele õpetamist ja säilitamist välismaal rahvuskaaslaste programmi kaudu. Toetatakse välismaal asuvaid eesti koole ja kursusi ning sealsete õpetajate täienduskoolitust, lähetatakse eestikeelseid õppematerjale, töötatakse välja ja arendatakse e-õppevara ning korraldatakse keelelaagreid välismaal elavatele lastele. Samuti on olemas stipendiumid väliseesti noorte õpinguteks Eesti kutseõppeasutustes ja kõrgkoolides. Eesti riigi poolt lähetatud õpetajad töötavad üldhariduskoolides Riias, Petseris, Ülem-Suetukis, Brüsselis ja Luksemburgis.

Kevadel valmib ministeeriumi tellitud rahvuskaaslaste uuring, mille eesmärk on selgitada välja rahvuskaaslaste programmi seniste tegevuste tulemuslikkus ning ootused uuendusteks.

Haridus- ja teadusministeerium koondas äsja ühele veebilehele kokku info väljaspool Eestit elavatele eestlastele. Veebilehelt leiab vastuseid küsimustele, kuidas on korraldatud kooliminek teises riigis, millist abi pakub Eesti riik välismaal elavatele eesti lastele emakeele õppimisel, tagasipöördumisel jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles