Ehitusfirma annab TTÜ tugevuslaborile ligi 3 miljonit krooni

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tehnikaülikool
Tallinna tehnikaülikool Foto: Marina Puškar.

Eesti Ehitus toetab ligi 3 miljoni krooniga Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) ehitusteaduskonna katseseademete ostmist ning see on taasiseseisvumisaja esimene erafirma tehtud suurannetus ülikooli õppeseadmetesse.

Uued katseseadmed annavad tehnikaülikooli tugevuslaborile senisest oluliselt paremad võimalused materjalide tugevuse määramiseks ning need viivad uuele tasemele TTÜ teadlaste, õppejõudude ning tudengite võimalused erinevaid materjale uurida ja andmeid töödelda, teatas ülikool.

Masinatest suurem, Zwick/Roell Z250 võimaldab mõõta jõudu kuni 250 kN ning väiksem, Zwick/Roell Z2.5 vahemikus 2,5 kN kuni 5 N täpsusega 0,5%. Katsete käigus mõõdetakse nii venitamiseks vajalikku jõudu kui ka seda, kui palju katsekeha mõõtepiirkond pikeneb.

Mõlemaid suurusi on nende katsemasinatega võimalik mõõta vanematest seadmetest oluliselt suurema täpsusega. Kogu info katse tulemuste kohta laekub andmete töötlemise hõlbustamiseks otse arvutisse.

«Tugevusõpetus ja vastavad laborid on ehitusinseneride ettevalmistamise alustaladeks kõikides Euroopa ja maailma ülikoolides,» tõdes ehitusteaduskonna dekaan professor Roode Liias. «On äärmiselt tore, et üks soliidne ehitusettevõtja on pannud käe alla koostöölepingule, mis seda alustala veelgi tugevdab.»

Tugevuslabor pakub väärtuslikku katsebaasi ka TTÜ koostööpartneritele. Avatud ollakse koostööle ehitusfirmadega, kel oma laborid puuduvad ning tugevuslabor on akrediteeritud mitmete Euroopa ja Eesti standarditega ettenähtud testide läbiviimiseks.

«Kvaliteetse kõrgtasemel insenerhariduse andmine on äärmiselt oluline mitte üksnes Eesti Ehituse vaatenurgast, vaid kogu Eesti jätkusuutliku arengu aspektist. TTÜ on ju üks väheseid võimalusi noortele saada kodumaal väga head tehnilist kõrgharidust,» märkis ASi Eesti Ehitus juhatuse esimees Jaano Vink.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles