Kümne riigi siseministeeriumite esindajad räägivad Eestis piirijulgeolekust

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Ukraina piiripunkti juures septembris.
Sõdurid Ukraina piiripunkti juures septembris. Foto: Anatolii Stepanov / Scanpix

Täna ja homme toimub Mustvees ja Tartus Schengeni ruumi idasuuna välismaismaapiiri omavate riikide siseministrite kohtumine, mille peateemaks on piirijulgeolek Euroopa Liidu maismaapiiril ja erinevad meetmed selle paremaks tagamiseks.

Kohtumisel osalevad Eesti ja Soome siseministrid, Leedu asesiseminister ning Slovakkia, Norra, Läti, Leedu, Poola, Ungari ja Rumeenia siseministeeriumite ning Euroopa Liidu IT-agentuuri esindajad.

Foto: Postimees.ee

Käsitletakse ka ebaseadusliku sisserände ja piiriülese kuritegevusega seotud probleeme. «Pingeline olukord Ukrainas ning terrorirünnakud Euroopas vajavad kõigi Euroopa Liidu piiririikide tõhusaid ja koordineeritud vastumeetmeid,» ütles siseminister Hanno Pevkur pressiesindaja vahendusel. «Hästi kaitstud ja tugev välispiir on Euroopa Liidu jaoks lähiaja võtmeküsimuseks. Euroopa peab mõtlema ka uutele võimalustele, mida arendada terrorismivastaseks võitluseks. Ma pean oluliseks lennureisijate broneeringuinfosüsteemi tõhusat rakendamist, lisaks on vaja aktiivselt tegeleda e-piiride mehhanismide kiirema kasutuselevõtmisega.»

Eestis toimuval kohtumisel soovitakse ühisavalduses juhtida tähelepanu vajadusele suunata 2017. aastal toimuva sisejulgeolekufondi välispiiride ja viisade rahastamisvahendi (ISF-Borders) määruse vaheülevaatuse ajal piisaval hulgal raha välismaismaapiiride toetuseks. Vastuvõetavat ühisavaldust tutvustab minister Pevkur neljapäeval, 29. jaanuaril, Riias toimuval Euroopa Liidu siseministrite kohtumisel.

Visiidi käigus külastatakse Rakvere politsei ja pääste ühishoonet ning Mustvee kordonit. Kolmapäeval toimub ühine arutelu Tartu Ülikooli senati saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles