Lauri Leppik: pension koefitsiendiga või ilma?

Lauri Leppik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Leppik
Lauri Leppik Foto: Liis Treimann

Erakondade valimisplatvormides torkab silma mitme erakonna soov muuta riiklike pensionide arvutamise korda, täpsemalt selle töötasust sõltuvat osa, kirjutab Tallinna Ülikooli vanemteadur Lauri Leppik.

IRL lubab: «Arvestame praeguse keskmise palga pealt saadava koefitsiendi ümber nii, et see on miinimumpalka saanud inimestel 1 ning sealt edasi kasvab vastavalt palga suurusele.» Keskerakond läheks kaugemale: «Ühildame ühe tööaasta ühe pensioniaastaga. Tõstame miinimum- kuni keskmist palka saavate inimeste pensioni kindlustusosaku aastakoefitsiendi 1,0ni.»

Sotsiaaldemokraatlik erakond sõnastab oma lubaduse nii: «Vähemalt alampalka saanutele tagame pensionikindlustusstaaži arvutamisel ühe täisaasta arvestamise.» Neile sekundeerib Konservatiivne Rahvaerakond: «On aeg võtta pensionistaaži arvutamisel aluseks põhimõte, et üks tööaasta võrdub ühe staažiaastaga.» Ainsana suurematest erakondadest ei võta sellel teemal oma valimisprogrammis sõna Reformierakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles