Uskujad ootavad ikoonidelt imet

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituseruumi siseneja vasakule käele jääb kuus ikooni, millest ülemises reas on Ivironi jumalaema (vasakult), Smolenski jumalaema ja Kaasani jumalaema ikoon.
Näituseruumi siseneja vasakule käele jääb kuus ikooni, millest ülemises reas on Ivironi jumalaema (vasakult), Smolenski jumalaema ja Kaasani jumalaema ikoon. Foto: Kristjan Teedema

Tänasest võib Tartu ülikooli kunstimuuseumisse siseneja märgata piletimüüja laual müügis valikut asjadest, millesarnaseid võib osta ka suurtest õigeusu kirikutest. Need on valmistatud uue näitusega seoses.

Teiste meenutuslike tähendusega asjade hulgas on letil postkaardisuurused raamis ikoonide reprod, keraamilised tillukesed ikoonid, ikoonikalender. Ja nõnda kui kirikus, tuleb ehtsate pühapiltide ette jõudmiseks minna edasi.

Ülikooli kunstimuuseumi vahetuvate väljapanekute saalis võtab sisenejat vastu peenelt väljatöötatud ikoon Kristus Kõigevalitseja kujutisega. Vasakut kätt ukse kõrval on kuus ikooni jumalaemast. Õigeusklikud palusid vanasti ja paluvad nüüdki niisuguste poole pöördudes imet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles