Põhiseaduskomisjon võttis komisjonide salvestiste eelnõu tagasi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu põhiseaduskomisjon
Riigikogu põhiseaduskomisjon Foto: Sander Ilvest

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas täna võtta parlamendi menetlusest tagasi komisjonide tööd puudutava seaduseelnõu, mis muu hulgas reguleerib suurt vastukaja tekitanud komisjonide istungite helisalvestististe säilitamist ja avalikustamist.

Eelnõu pidanuks tulema neljapäeval riigikogu istungile lõpphääletusele, teatas riigikogu pressiesindaja.

Ettepaneku võtta eelnõu tagasi tegi tänasel põhiseaduskomisjoni istungil eelnõu üks algatajaid Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon. Eelnõu tagasi võtmise poolt hääletas kuus liiget, vastu ja erapooletuid ei olnud. Üks komisjoni liige jättis hääletamata.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu eesmärk oli muuta komisjonide töö avatumaks ja läbipaistvamaks. Selleks pidid komisjoni istungite protokollid hakkama kajastama istungi käiku ja vastuvõetud otsuste ning seisukohtade kujunemist.

Lisaks oleks eelnõuga antud riigikogu uurimiskomisjonile õigus määrata kuni 3200 euro suurune trahv isikule, kes jätab mõjuva põhjuseta uurimiskomisjoni istungile tulemata või keeldub esitamast dokumente või andmast selgitusi.

Samuti oleks komisjonidele tekkinud seadusemuudatuse järgi kohustus kutsuda istungitele huvigruppe, kes olid kaasatud arutamisele tuleva eelnõu ettevalmistamisse. Uus seadus oleks eelnõu kohaselt jõustunud tänavu 1. märtsil.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu tekkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni  algatatud riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõu ja põhiseaduskomisjoni algatatud riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõu ühendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles