Freedom House paigutas Eesti kõige vabamate riikide hulka

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Tatar/PM

USA inimõigusorganisatsioon Freedom House avaldas möödunud nädalal raporti maailma riikide poliitilistest ja kodanikevabadustest ning selle kohaselt on Eesti jätkuvalt kõige vabamate hulgas.

Eesti sai raportis sarnaselt eelmistele aastatele nii poliitilise vabaduse kui kodanikuvabaduse kategoorias maksimumpunktid ja reitinguks 1. Punktid jäävad vahemikku ühest seitsmeni ja madalam arv näitab suuremat vabadust.

Hinnangu «vaba» said raportis suurem osa Euroopa riike, nende hulgas lisaks Eestile ka Läti, Leedu, Soome ja Rootsi. Venemaa sai hinnanguks «mittevaba» ja reitinguks 6. Vabade riikide hulka kuuluvad veel näiteks Kanada, USA, Austraalia, India, Lõuna-Aafrika Vabariik, Mongoolia, Brasiilia, Tšiili ja Uus-Meremaa.

Raport hõlmas 195 riiki ja nendest 89 said hinnanguks «vaba», 55 «osaliselt vaba» ja 51 «mittevaba».

Freedom House’i sõnul toimus sarnaselt varasemale kaheksale aastale ka mullu poliitiliste ja isikuvabaduste langus. Selle põhjuseks olid terrorismi suurem levik, autoritaarsete režiimide julmem käitumine ja Ukraina ründamine Venemaa poolt.

Raporti andmetel paranes möödunud aastal olukord 33 riigis, kuid halvenes 61.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles