Tallinna vanalinna hakkavad valgustama leedvalgustid

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedvalgustid Nunne tänaval.
Leedvalgustid Nunne tänaval. Foto: Linnavalitsuse pressiteenistus

Tallinna vanalinnas Nunne tänaval alustati eile vanalinna valgustitesse juhitavate leedvalgustite moodulite paigaldamist.

Eile paigaldati moodulid kaheksasse valgustisse, täna jätkatakse leedmoodulite paigaldamist Nunne tänavale ja Toomkiriku ümbruse tänavatele. «Vanalinna leedvalgustimoodulite paigaldamiseks on eeltööd tehtud juba mitu aastat,» ütles kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg linna pressiteenistuse vahendusel. «Kokku asendatakse Tallinna vanalinna 590 tänavalaternas naatriumlambid leedmoodulitega. Paigaldataval leedvalgustusel on naatriumvalgustite ees mitmeid eeliseid. Esiteks energiasäästlikkus, kuna paigaldatavad leedmoodulid võimaldavad energia kokkuhoidu 68 protsenti ja moodulitele lisatav iga valgusti individuaalne juhtimine võimaldab valgustugevuse vähendamise kaudu veelgi täiendavat energiasäästu,» selgitas Sulg.

«Teiseks paraneb valguse kvaliteet – vanalinna valitud valgustite valgusvärvsus on soe valge, mis loob hubase ja loomuliku valguskeskkonna. Lisaks on leedvalgustite valgusvihus värvieristus tunduvalt parem. Kolmas eelis on valgustuse täpsem suunamine. Siiani puudus vanalinna valgustites reflektor, valgus ei olnud suunatud, vaid kiirgas ühtlase tugevusega kõikjale. Uued leedmoodulid tagavad universaalse, allapoole suunatud valgustuse, vähendades seeläbi valgusreostust ja võimaldavad kokkuhoidu, kuna valgustatakse vaid neid kohti, mis on vajalikud valgustatuse seisukohalt,» lisas ta.

Tööd on kavas lõpetada veebruarikuu jooksul, tööde teostamine sõltub ilmastikutingimustest ja juurdepääsuvõimalustest valgustitele, mida paiguti häirivad pargitud sõidukid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles