Kalad pääsevad nüüd Peedu paisust mööda

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui seni pääsesid umbes pooleteise meetri kõrgusest Peedu paisust üles ehk vaid üksikud, väga tugevad kalad, siis paisu kõrvale rajatud tehiskärestiku kaudu peaksid ülesvoolu ujuda suutma kõik kalaliigid.
Kui seni pääsesid umbes pooleteise meetri kõrgusest Peedu paisust üles ehk vaid üksikud, väga tugevad kalad, siis paisu kõrvale rajatud tehiskärestiku kaudu peaksid ülesvoolu ujuda suutma kõik kalaliigid. Foto: Kalev Saar

Suure langusega Elva jõgi on ahvatlenud inimesi aegade jooksul rajama hulga veskeid. Ehitatud paisud katkestasid aga kalade loomuliku rändetee. Hiljuti Peedu paisule rajatud kalapääsla peaks uimeliste elukvaliteeti parandama.

Pais oli juba mõnda aega natuke upakil, kinnitas ajalehele selle omanik Anne-Lia Kivari möödunud kevadel, mil Tartu Postimees esimest korda jõesängis ees seisvatest töödest kirjutas.

Nüüd seisavad aga vetevoo vastas uued betoonpostid ning ka paisu puitosa on täiel määral välja vahetatud. Kalatrepp algab aga betoonist tunneliga ning lõpeb umbes 50 meetri kaugusel värskelt puhastatud paisjärves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles