Siselinna kalmistu sai tormis kõvasti kannatada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Torm murdis puid ja nende oksi mitmel pool Tallinnas, kuid kõige suuremat kahju tegi marutuul ilmselt Siselinna kalmistul.


Teistel kalmistutel murdusid üksikud väiksemad puud ja nende oksad, kuid Siselinna kalmistul tegi torm tõsist laastamistööd. Tallinna Kalmistute juhataja Jaak Taevase sõnul oligi seda oodata. «Niipea kui on kõva põhjatuul, nii seal mõni puu murdub. Põhjakaare tuul on just Siselinna kalmistul kõige ohtlikum,» nentis Taevas.

Kalmistu Herne tänava poolse värava lähedal on jala pealt maha kukkunud peaaegu meetri jämeduse tüvega vana puu. Puutüvi on nii pude, et see lihtsalt murdus maapinna tasandil katki ning tema juured jäid maasse. Puuhiiglane on siiski kukkunud nii õnnelikult, et ei tekitanud ümbruskonnale kahju. Siiski on langev tüvi ära murdnud ühe väiksema puu, mille tüvi on omakorda langenud otse ühe kiviristi peale. Rist on küll pisut viltu, aga kindlalt maa küljes kinni.

Sadakond meetrit eemal sulges üks väiksem murdunud puu kalmistusisese autotee, kuid selle kõrvaldasid kalmistu töömehed esmajärjekorras, enne kui asusid kalmistu kaugemas otsas haudadele langenud suure puutüve kõrvaldamist.

«Murdunud puid on kalmistu igas osas. Ja paljud puud on sellises seisukorras, et iga hetk võib veel mõni ära murduda,» rääkis kalmistu töötaja Georg Pismennõi, kes oli koos kahe kaaslasega ametis mitme hauaplatsi metallpiirded purustanud jämeda puutüve tükeldamisega.

Ta näitab mõnekümne meetri kaugusel asuvat kõrget põlispuud, mille üks jäme haru on juba varem ära murdunud. Puu ise on nii pude, et tüve alumises osas on inimpea suurune auk, kust on suurepäraselt näha teisel pool puud toimuv. Töömeeste sõnul on ime, et puu tänaöise tormi üldse üle elas.

Teine puu on kukkunud nii õnnetult, et ühte hauaplatsi ümbritseva metallpiirde teravad otsad on sügavalt puusse tunginud ning takistavad saagimist. Mehed proovisid tüvejuppi kopaga tõsta, aga see on nii raske, et väikese tõstuki rattad kerkivad õhku.

Taevase sõnul on vanad puud Tallinna kalmistute suurim probleem. Sel aastal on kalmistutel raha vaid mahalangenud puude koristamiseks, aga lähitulevikus läheb asi võibolla paremaks. «Tuleva aasta eelarvest taotlesime raha ja niipalju on juba lubatud, et saame hakata ka ennetusraiet tegema ja ei pea piirduma ainult murdunud puude koristamisega,» rääkis kalmistute juhataja.

Täna öösel puude murdumise tõttu lootusetult kõveraks väändunud hauaplatside piirete korrastamine ja muude kahjustuste kõrvaldamine jääb platside valdajate mureks. «Meil ei ole kahjuks rahalisi võimalusi, et loodusjõudude tegevuse tagajärgi kinni maksta,» lausus kalmistute juht.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles