Kurdid negatiivset ei kuule

Eva Kübar
, filmitegija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vaikuse kutse»
«Vaikuse kutse» Foto: Kaader filmist

Lugu, mis peaks rääkima Eesti kurtidest misjonäridest, kes kuulutavad ususõnumit Hiinas, Kreekas ja Kasahstanis. Vähemalt nii ütleb tutvustus, mis lubaks justkui kirevat ja dünaamilist, maailma eri paigus üles filmitud road movieʼt.

Tegelikult on usukuulutamine vaid õhkõrn struktuur, mis püüab «Vaikuse kutset» koos hoida. Eelkõige räägib Madli Lääne dokumentaalfilm kurdiks olemisest. Kurtidest, nende erilisest maailmatunnetusest ja väikesest ühtehoidvast kogukonnast Eestis.

Loo kangelased – Margit, Vitali, Riho ja Raivo – on kõik kas sünnist saadik kurdid või siis juba lapsena mingi õnnetuse tagajärjel kurdiks jäänud. Filmis räägivad nad oma lugusid. Need on üles filmitud ajakirjanduslikus võtmes, enamasti lihtsalt intervjuud tumedal taustal. Kui tegu poleks kurtidega, oleks ilmselt väga igav. Kuid see, et nad on kurdid või vaegkuuljad, annab filmile omapärase fluidumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles