Masso postitus leidis Soome meedias laia vastukaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iivi Anna Masso
Iivi Anna Masso Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

President Toomas Hendrik Ilvese nõuniku Iivi Anna Masso postitus sotsiaalmeedias leidis Soome meedias elavat vastukaja ning teemat kajastasid kõik suuremad ajalehed.

Pikemalt on teemat kajastanud Ilta-Sanomat, mille ajakirjanik on rääkinud ka Risto Vuorisega. YLE korrespondent Vuorinen avaldas arvamust, et Masso Twitteri postitus on seotud nendevahelise e-kirjade vahetusega. Vuroinen ütles Ilta-Sanomatele, et ta küsis e-kirjas Masso käest, miks tõusis seoses Soome välisministri Erkki Tuomioja sõnadest nii suur kära. Vuorineni sõnul oli Masso ilmselt nördinud tema sellise küsimuse peale.

Vuorinen pidas silmas Tuomioja mõne nädala eest Soome rootsikeelsele ajalehele Huvufstadsbladet antud intervjuud, milles ta kritiseeris Balti riike selle eest, et nad pole siiani teinud venekeelset teleprogrammi. Vuorinen ütles Ilta-Sanomatele, et tunneb Massot juba 2000. aastatest, kui viimane elas Helsingis ja kirjutas sealt arvamuslugusid Eesti Päevalehele.

Iivi Anna Masso teatas vastuseks Vuorise väitele oma Twitteri postituses, et viimane valetab Ilta-Sanomates, kuna tal ei ole olnud Vuorisega mingit e-kirjavahetust.

Enamik Soome ajalehti kasutas Masso postitusest tekkinud skandaali teemat kajastades uudisteagentuuri STT uudist. STT kirjutas neutraalses toonis Masso Twitteri postitusest ja Soome Ajakirjanike Liidu reaktsioonist sellele.

STT kirjutas, et Iivi Anna Masso soovitas mitte anda intervjuusid Soome rahvusringhäälingu Eesti korrespondendile Risto Vuorisele, kuna ta levitab Facebookis Kremli propagandat.

STT vahendas ka Soome Ajakirjanike Liidu avaldust, milles liit märkis, et Soome rahvusringhäälingul ei ole Vuorise tegevusele Eesti korrespondendina midagi ette heita, samuti ei ole Masso esitanud ühtki konkreetset juhtumit, mille alusel oleks õigustatud boikott Vuorise vastu.

Uudisteagentuur tsiteeris ka ajakirjanike liidu esimeest Hanne Ahot, kelle sõnul on Eesti demokraatlik riik, mis austab ja kaitseb sõna- ning meediavabadust ning on kummaline, et Eesti presidendi kantseleist esitatakse taolisi boikotisoovitusi.

STT uudise avaldasid teiste seas näiteks Soome ajalehed Uusi Suomi, Aamulehti, Kainuun Sanomat ja Helsingin Sanomat.

Iivi Anna Massost ei ole ilmselt Soome meedias kunagi nii palju räägitud kui eile.

See graafik näitab, kui palju Massot mainiti Soome ja Eesti blogides, foorumites, Twitteris ja uudistes:

Üle 60 protsendi mainimistest olid Eesti ja Soome veebiuudistes, 16 protsenti ajalehtedes, 10 protsenti Twitteris, blogides ja foorumites vähem.

Enamik Soome veebiväljaandeid kopeerisid siiski Soome uudisteagentuuri STT uudist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles