Ministrid tõdesid omavalitsuste probleeme Eestis ja Soomes

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti probleemiks pole mitte ainult ebamõistlikult suur omavalitsuste arv, vaid ka nende vähene võim.
Eesti probleemiks pole mitte ainult ebamõistlikult suur omavalitsuste arv, vaid ka nende vähene võim. Foto: Maa-ameti Geoportaal.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler ning Soome avaliku halduse ja


omavalitsuse minister Mari Kiviniemi leidsid tänasel kohtumisel Tallinnas, et mõlemas riigis valmistab probleeme omavalitsuste võime pakkuda elanikele kvaliteetseid teenuseid.

«Tõdesime Soome ministriga, et meie riigid on silmitsi väga sarnaste probleemidega: omavalitsusi on küllaltki palju ja nad on suuruselt väga erinevad. Elanike arv väikestes valdades kahaneb, samal ajal muutuvad suuremad omavalitsused üha tugevamaks,» vahendas minister Kiisleri sõnu tema pressiesindaja.

Kiisleri hinnangul on vaja astuda samme, et tagada omavalitsuste poolt
pakutavate teenuste ühtlane kvaliteet.

«Soomes plaanitavate muudatuste eesmärkideks on tagada omavalitsuste ametkondlik ja rahaline suutlikkus avalikke teenuseid pakkuda. Analüüsid on näidanud, et hästi toimivas omavalitsusüksuses peaks elama vähemalt 20 000 inimest,» väitis Kiisler.

«Eesti kontekstis tähendaks see, et omavalitsusjaotus võiks kattuda praeguste maakonnapiiridega. Taolise 15 valla süsteemi eelis oleks kindlasti praeguste maakonnakeskuste tõmbekeskuste rolli säilimine ja tugevnemine, mis omakorda aitaks kaasa kogu riigi tasakaalustatud arengule,» lisas minister.

Eestis on praegu 227 omavalitsust, neist 70 protsendis elab alla 3000 inimese. Vahe suurima ja väikseima omavalitsuse elanike arvu vahel on 4000 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles