Viljandis hoidis õunapuu saaki üle aasta oma okste küljes

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe aasta õunad puu küljes.
Kahe aasta õunad puu küljes. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis ühe korrusmaja kõrval kasvav õunapuu hoidis mullusuvist saaki okste küljes enam kui aasta ja jõudis sellele värskeid vilju lisaks kasvatada.

Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse vanemteadur Toivo Univer tõdes, et see on haruldane nähtus, ja viitas puu rasketele kasvutingimustele. «Puu on stressis,» nentis ta.

Tänavu ongi selle õunapuu saak nigel. Õunu küll leidub, kuid mulluse aastaga võrreldes märksa vähem.

Eelmise aasta suvi sobis puule hästi, võra sai õuntest looka. Mujalgi andsid õunapuud suure saagi. Seejärel aga olukord muutus.

Univer selgitas, et mullu tabasid öökülmad puid, kui need olid täiesti rohelises rüüs ja paljud veel kandsid saaki. Nõnda tekkis häire puude talveks valmistumisel. Ära jäi nii-öelda karastumise protsess, mis kaasneb lehtede kolletumise, langemise, saagi loovutamise ning õhutemperatuuri vaheldumisega pluss- ja miinuspoolel.

Kui saabus talv, hoidis õunapuu lumest ja kohati käredast pakasest hoolimata ikka viljadest kinni. Jõulude ajal näis pealtnäha heledate ja prinkide õuntega puu justkui ümmargustes ehetes.

Õunad võtsid alles kevadel roostekarva palge ja hakkasid silmanähtavalt mädanema. Siiski ei raatsinud puu neid jätta ka uuel õitseajal.

Saabus suvi ja viljad tõmbusid kuivaga puu küljes kokku, aga alla kukkuda kõik ei kavatsenud. Veel augusti algul oli puu isepärase kujuga mullustest õuntest täpiline.

Mõni nädal tagasi külmaks pööranud ilm, vali tuul ja tugevad vihmavalangud on lõpuks oma töö teinud. Eile, septembri kolmandal päeval leidus puu küljes mullusest saagist vaid mõni üksik krimpsus õunapabul.

Univer märkis, et ebasoodsate ilmastikutingimuste tõttu on õunapuu stressis juba teist aastat järjest.

«Tänavune kevad püsis kaua jahe. Suvi tõi pikaks ajaks väga kuuma ja enamasti kuiva ilma,» sõnas ta. «See kõik oli õunapuude jaoks halb. Kardan, et tänavu kesise saagiga õunapuud jäävad tuleval kevadel õitevaeseks ja järgminegi saak tuleb kehv.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles