Valimiste eel on populaarseim Keskerakond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erakondadest on riigikogu valimiste eel populaarseim Keskerakond, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute ASi uuringust, vahendas «Aktuaalne kaamera». Parlamendivälistest erakondadest ületavad selle uuringu järgi valimiskünnise ka Vabaerakond ja Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), keda mõlemat toetab kuus protsenti vastanutest.

Viimase kuuga suurima poolehoiuga erakonnaks tõusnud Keskerakonna toetus on 26 protsenti (detsembris 24 protsenti), Reformierakond on 22 protsendiga (detsembris 24 protsenti) teisel kohal ning 16 protsendiga (detsembris 17 protsenti) on kolmandal kohal Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE). 15 protsendiga (detsembris 14 protsenti) on neljas Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).

Turu-uuringute ASi uuringujuht Juhan Kivirähk nentis, et Keskerakonna ja Reformierakonna reiting on viimased pool aastat pidevalt vaheldunud. Võrdne oli nende toetus täpselt kuu aega tagasi, nüüd on oravapartei populaarsus kahe protsendi võrra vähenenud.

«Kui vaadata üldist kampaaniat ja näiteks seda, et isegi Kaur Kender soovitab juba valida pigem Keskerakonda kui Reformierakonda, siis võimalik, et Reformierakond oma kampaaniaga on kuskil siiski milleski üle pingutanud,» rääkis sotsioloog.

Kivirähki hinnangul kipub veel kevadel erakondade toetuse pingerida juhtinud SDE heitlusest valimisvõidu nimel kõrvale jääma – nende toetus on jaanuaris kahanenud üsna lähedale IRLi omale. Ta selgitas seda ebapopulaarsete otsustega, nagu kooseluseadus, ja valitsusvastutusega, mille sotsiaaldemokraadid valitsusse minnes kaasa said. Valitsuspartneri vahetus mõjus ka IRLile.

«Reformierakond oma valitsuspartneri vahetusega mängis kaks konkurenti suhteliselt hästi põhimängust välja ja oma kampaania on nad taas üles ehitanud peamiselt Keskerakonnale vastandumisele, nii et see põhiküsimus, kas võimule pääseb Reformierakond või Keskerakond, ongi saanud jälle põhiliseks otsustamiskohaks,» märkis Kivirähk.

Sotsioloogi hinnangul on IRL ja SDE pidanud kõige enam loovutama oma toetajaid kahele parlamendivälisele parteile – Vabaerakonnale ja EKRE-le –, kes oma toetusprotsendiga tõusid jaanuaris üle valimiskünnise (detsembris toetas kumbagi kolm protsenti vastanutest).

Uuringus küsitleti enam kui 1000 inimest.

Väljavõte

Juhan Kivirähk nentis, et Keskerakonna ja Reformierakonna reiting on viimased pool aastat pidevalt vaheldunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles