Euroopa lehed pilasid Ilvese nimega eksinud saatejuhti

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Sky Newsi intervjuus.
President Toomas Hendrik Ilves Sky Newsi intervjuus. Foto: Videokaader

Mitmed Euroopa ajalehed heitsid nalja Sky News’i uudisteankru Dermot Murnaghani üle president Toomas Hendrik Ilvese nimega eksimise pärast ja soovitasid tal tulevikus põhjalikumat taustauuringut teha.

Ilvesega seotud intsident pälvis kõige rohkem tähelepanu Suurbritannia meedias, kuid levis ka mujale üle Euroopa, kus ajalehed vahendasid aga peamiselt just Briti väljaandeid. The Independent’i artiklile toetudes kajastati Ilvese ärritumist Sky News’i otse-eetris Portugalist Rumeeniani.

Briti ajaleht The Independent:

Eesti president rebis prillid eest ja kuulari kõrvast kui Dermot Murnaghan tema nime valesti ütles

Eesti president keeldus jätkamast intervjuud Sky News’i saatejuhiga pärast seda kui tema nimi valesti öeldi.

Dermot Murnaghan hakkas intervjueerima Toomas Ilvest, kuid ta ei teadnud, et presidendile ei meeldi, kui tema poole pöördutakse teist eesnime kasutades.

Härra Ilves, mitte härra Hendrik, vaatas maha ja naeratas enne saatejuhi katkestamist. Seejärel võttis ta prillid eest ja kuulari kõrvast ning lausus midagi «nime õigesti ütlemisest», mis polnud täiesti arusaadav.

...

Iiri meelelahutusuudiste portaal entertainment.ie:

Eesti president ei reageerinud hästi kui Sky News tema nime valesti ütles

Me kõik oleme olnud selles olukorras, kus me tutvustame kedagi ja pole täiesti kindlad, mis selle isiku nimi on.

Selliste olukordade jaoks on paar kindlat võimalust. Alati võib loota, et nad tutvustavad end ise, võib midagi pobiseda ja loota, et keegi ei märka või pakkuda huupi ning loota parimat.

Üks väike hoiatus, need võimalused ei tööta kui olete uudistesaate ankur nagu Sky News’i Dermot Murnaghan, loodan, et see on tema nimi, kes ütles Eesti presidendi nime kaks korda valesti. Arvestades president Toomas Ilvese (tuntud ka kui Hendrik) reaktsiooni, siis ta ei näinud selles midagi naljakat.

Ausalt öeldes polnud ka meil aimugi, mis on Eesti presidendi nimi, kuid me kasutasime Google’it ja see töötas päris korralikult. Võib-olla Sky tahab seda järgmine kord proovida.

Vene telekanal Russia Today:

Eesti president lõpetas Sky News’is Venemaa teemal vestluse kiirelt kui saatejuht nime valesti ütles

...

Toomas Ilves OLI valmis intervjuud andma Dermot Murnaghanile seoses Briti kaitseministri väitega, et Putin käitub kui 20. sajandi türann.

Murnaghan pöördus tema poole kasutades teist eesnime, mis ei rõõmustanud Ilvest.

Esmalt katkestas ta saatejuhti ja seejärel võttis ta oma prillid ning kuulari ära, tundudes olevat pigem hämmingus kui vihane.

Kogemustega Murnaghan liikus sujuvalt edasi ilmaprognoosi juurde.

...

Briti ajaleht Metro:

Dermot Murnaghanil kästi vait jääda pärast presidendi nimega eksimist

Ajakirjaniku töö juures on tähtis teada inimese nime, keda sa intervjueerima hakkad. Sky News’i saatejuht Dermot Murnaghan sai seda teada kui viitas Eesti president Toomas Ilvesele kui president Hendrikule.

Tervitades poliitikut, kelle teine eesnimi on Hendrik, üritas Ilves viga parandada. Murnaghan aga jätkas oma küsimusega ning Ilves tundus järjest rohkem ärrituvat.

Lõpuks võttis ta kuulari kõrvast ja prillid eest ning ütles kaamera taga viibinud inimesele: «Ütle talle, et ta vait jääks ja nime õigesti ütleks.»

Ta ei pidanud aga pikka viha ja andis hiljem telekanalile intervjuu.

Soome tabloid Iltalehti:

Sky Newsi intervjuu Eesti presidendiga võttis piinliku pöörde

...

Saatejuht pöördus juba intervjuu alguses presidendi poole kasutades nime Hendrik, kuid presidendi perekonnanimi on Ilves.

Murnaghan ei jõudnud küsimust lõpetada kui Ilves kuulari kõrvast võttis ja kaamera taga olnud inimesele midagi ütles. Videolt on kuulda, et president väljendas pahameelt, sest tema nimi öeldi valesti.

...

Intervjuu jätkus hiljem, kuid pingelises õhkkonnas. Siis pöörduti presidendi poole õige nimega.

...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles