Aia kujundamise teejuht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Evely Karvak

Mida teevad aiaomanikud talvel, kui lumi maas ja aias mässamisele ei kulu aega ega rammu? Plaanid ja unistused algavaks hooajaks on kindla peale kõige levinum tegevus tubasel hooajal.

Aia kujundamine – seda võib võtta kui protsessi või teekonda, mis sisaldab endas palju erinevaid tegevusi. Lõpptulemusena hästi funktsioneeriva ja meeldiva kujunduse tegemine vajab põhjalikku ettevalmistust, hoolikat läbimõtlemist, head koostööd nende vahel, kes seal igapäevaselt elavad. Aiakujundaja kasutamisel on vaja ka head kontakti kujundaja ning elanike vahel.

Järgnevast jutust saab aimu aia kujundamise töö käigust ja järjekorrast, kõigest sellest, mis oleks vaja teha enne, kui labida saab mulda lüüa ja imekaunid põõsad aiandist koju tuua. Siin on kirjas ideaalilähedane aiaruumi planeerimise protsess, kuid iga aed on oma vajaduste, inimeste ja näoga.

Planeerimise algusjärgus saab lasta mõtetel vabalt lennata, laskmata ennast häirida majanduslikel mõtetel ega muudel raskustel. Kui kõik kõrgelennulised ideed on endast läbi lastud, siis maa peale tagasi tulles tuleb leida kõigepealt vastused järgmisele kolmele küsimusele – mis mul olemas on, mida mul vaja on ja mis mulle meeldib?

Mis mul olemas on?

Kõigepealt tuleb kaardistada olemasolev olukord ning anda sellele hinnang. Aias või planeeritaval alal teostatakse mõõtmised ja kantakse hetkeseis paberile või arvutisse. 

Oluline on jälgida aeda läbi aasta, sest siis saab selgeks, millised aiaosad on päikeselisemad ja kuhu päike ei ulatu. Unustada ei tohi ka tuult, tuleb teadvustada, kust puhub tuul, kas tekib tuulekoridore, leidub paiku, mis on liiga avatud või varjatud. Silmad tuleb pöörata ka naaberaedadesse, et kaardistada ilusad ja inetud vaated.

Kui oled saanud vana aia omanikuks, siis ära kiirusta. Oota üks aasta, sest siis on näha, mis taimed seal kasvavad. Paljud taimed on nähtaval vaid lühikesel perioodil aastast, kuid nad võivad olla vanas aias väga väärtuslikud, sest nad on juba aastatega olemaoleva paigaga kohanenud. Kasvavad taimed aitavad määrata ka mulla tüüpi ja mikrokliimat.

Aed sobitub oma kohale maastikus, kui on valitud taimed, mis klapivad antud pinnase ja valgusega ning ei mõju keskkonnas võõralt. Kui kõike muuta kardinaalselt, siis on aias hullupööra tööd ja tegemist, sest tuleb kogu aeg hoolitseda, et ebaloomulikuks muudetud tingimused oleksid paslikud.

Mida mul vaja on?

Aias ei saa tähelepanu pöörata ainult ilule, aiad peaksid olema ka otstarbekad ja maksimaalselt kasutatavad. Mugav on aias istuda soojadel päikesepaistelistel, nõrga tuulega päevadel, kui õhutemperatuur on soe ehk rohkem kui 15 kraadi. Kuid midagi pole teha, et tavaliselt on neid päevi Eestis umbes 50 ringis või õige natuke rohkem. Seega on mugava aiaelu periood aasta lõikes üsna lühike.

Tunduvalt saab mõjutada õuesolekut sobiva aiakujundusega. Puud, põõsad, hekid, tuulekaitsemüürid, klaasseinad, võrestikud, varjatud istumiskohad, terrassid, kaminad ja lõkkeplatsid – need kõik on täiendused, millega saab aia muuta maksimaalselt kasutatavaks.

Mida väiksem on aed või maa-ala maja ümber, seda rohkem kooskõlas peaksid olema maja ja aed. Seda enam on hea, kui need sobivad teineteisega nii kujunduselt kui ka materjalidelt. Mida lihtsam on maja arhitektuur, seda vabam ja looduslähedasem võiks olla aed. Esinduslik elamu vajab enda ümber ka soliidset aeda ja kujundust. Üleliigne detailide kuhjamine ei tule koosmõjule kasuks. Aed peab ümbruse  meeleolu endas edasi kandma.

Oluline on käia läbi kõik mõtted uute liikumisteede, platside, väljakute, teemaaedade ja igapäevase õueelu vajaduste kohta. Kogu erinevaid inspireerivaid fotosid ajakirjadest või internetist.

Tee endale väike inspiratsioonitahvel oma unistustest, visandite ideedest, sketšidest ja meeleoludest. Tavaliselt ei mahu kõik mõtted korraga ühele visandile ära. Seepärast joonistavad ka aiakujundajad tihti mitmeid erinevaid versioone ja lahendusi.

Mis mulle meeldib?

Ideaalne aed rahuldab just sinu vajadusi ja peegeldab üheskoos elavate inimeste maitset ning meeleolusid. See, mis on ühe jaoks täiuslik, ei pruugi olla seda teisele. Leia enda jaoks õige ja vii see ka ellu.

Kui vaatad aknast välja, kas tunned rõõmu ja rahulolu või oled hoopis häiritud ja tahaksid midagi kohe ümber teha? Kas oled alles kolinud ja saanud aiaomanikuks ning taipad, et see aed ei vasta sinu maitsele ja vajadustele? Uue ja vana sidumine annab häid tulemusi. Erilise austusega tuleks suhtuda vanadesse puudesse ja kaua kasvanud ning väljakujunenud kooslustesse. Kohe kõike hävitades muutub paiga vaim ja meeleolu. Kaob ära see miski, mis alati vanades kohtades juba olemas on.

Mida paremini tead, milline on unistuste aed ja mida rohkem suudad seda endale ette kujutleda, seda paremini jõuad hea tulemuseni. Aias on alati midagi tema loojast, inimeste iseloomust ja nende lemmikutest.

Aiakujundus

Hea ja läbimõeldud aiakujundus-

projekti juurde kuuluvad:

  Aia ülevaatus, olukorra analüüsid ja konsultatsioonid

  Visooni loomine

  Valik eskiisplaanidest – üks kuni paar-kolm erinevat lahendust kogu aiale. Illustratsioonid eskiisplaanide juurde

  Ühe lahenduse valimine, täiustamine

  Haljastusplaani koostamine

  Taimeplaanide koostamine – istutusskeemid koos taimmaterjaliga

  Vertikaalplaneerimise joonis – maapinna kõrguste planeerimine

  Elektrilahenduse skeemid ja valgustite paiknemine

  Kastesüsteemide lahendus

  Detailijoonised, erilahendusega väikevormide ehitusjoonised, materjalide valikud

  Materjalide kalkulatsioonid, põhiliste tööde mahud – võimalik on küsida hinnapakkumisi ja päringuid

  Seletuskiri, hooldusjuhendid,

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles