Bakuu afääri osaliste süüdimõistmine jõustus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ASiga Gild Financial Advisory Services seotud investeerimiskelmuse süüasja osaliste süüdimõistmine jõustus eile lõplikult, kui riigikohus ei võtnud kaitsjate kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Kui Harju maakohus mõistis mullu 30. mail ASiga Gild Financial Advisory Services seotud investeerimiskelmuse süüasja osalistele šokivangistused ning mõistis neilt välja miljonite eurode ulatuses investoritele tekitatud kahju, siis Tallinna ringkonnakohus leidis sama aasta oktoobris, et reaalselt vangi siiski kellelgi minna ei tule ja piisab tingimisi vangistusest.

Ühtlasi tühistas kohus Šarūnas Skyriusele määratud karistuse, leides, et tema süüepisood on aegunud. Maakohtus süüalustelt välja mõistetud kahjusummasid kohus ei muutnud.

Ringkonnakohus määras Erki Piirsalule kaheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga, Tõnis Haavelile ja Harles Liivile aga seitsmekuulise vangistuse samuti kolmeaastase katseajaga. AS Gild Financial Advisory Services, uue nimega GFAS sai 50 000 euro suuruse rahalise karistuse.

Jõusse jäi maakohtu otsus mõista süüalustelt solidaarselt välja menetluskulud, samuti tuleb neil ka ringkonnakohtu otsusel tasuda investoritele tekitatud kahju. Nii tuleb Piirsalul, Haavelil ja Gild Financial Advisory Servicesil solidaarselt tasuda kokku 4 480 000 eurot ning Haavelil, Liivil, Piirsalul ja Gild Financial Advisory Servicesil veel ka 7 000 000 eurot.

Ringkonnakohtus määratud karistusi oli eelnevalt süüalustele nõudnud ka riigiprokurör Steven-Hristo Evestus, kelle sõnul on süüdimõistev otsus märgilise tähendusega kogu Eesti majanduskeskkonnale.

«Erinevad kohtuastmed on selgelt leidnud, et võlakirjade emissioonil valeandmete esitamine ja sellisel teel saadud raha väär kasutamine on Eestis kuritegu,» sõnas ta. «Prokurörina on mul eriliselt hea meel aga selle üle, et selle kriminaalmenetluse tulemusena mõisteti süüdistatavatelt välja investoritele tekitatud ligi 12 miljoni euro suurune kahju.»

Investeerimiskelmuse süüasja osalised end tunamullu märtsi keskel alanud protsessil süüdi ei tunnistanud. Nii Piirsalu, Haavel, Liiv, Skyrius kui ka juriidilise isikuna AS Gild Financial Advisory Services kinnitasid pärast süüdistuskokkuvõtte avaldamist, et ei võta süüdistuses neile ette heidetavaid tegusid omaks.

Riigiprokuratuur süüdistas üht ettevõtet ja nelja füüsilist isikut ASi Gild Financial Advisory Services kaudu korraldatud võlakirjade emissioonil valeandmete esitamises ja emissiooniga kogutud raha mitte-eesmärgipärases kasutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles