Pingevaba afrominimalism

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Africa Express
Africa Express Foto: Kuvatõmmis

Africa Express presents…Terry Riley’s In C Mali

Transgressive

Hinne: 4

Terry Riley on vanem pika habemega mees, kes näeb välja umbes nagu George R. R. Martin või Raul Meel. Pikk habe sisendab ikka aukartust. «In C» on tema 1964. aastal esimest korda kuulajani jõudnud teos, mida peetakse minimalismi teedrajavaks teoseks muusikas. Minimalism võttis enesele eesmärgiks vabaneda sel ajal muusikas valitsenud keerulisest serialistlikust kompositsioonitehnikast, mille tuntuimaks esindajaks on Arnold Schönberg. Minimalism oli lihtne ja catchy, meenutas vihmasabinat plekk-katusel. Minimalistid (LaMonte Young, Marian Zazeela, Terry Riley, Steve Reich) tundsid huvi muusikalise Teise vastu –- india, aafrika jne muusika. Keerulise heliarhitektuuri asemele tuli lihtne hüpnoos. Terry Riley käis samuti Indias meistri juures muusikat õppimas.

«In C», nagu nimigi ütleb, elab oma elu C-duuris. Üks pill peab mängima kindlasti kogu 52 fraasist koosneva teose jooksul C-duuri, teised toimetavad siis selle ümber muusikute parema äranägemise järgi. Muusikute arv, kes teost parasjagu esitavad, ei ole piiratud, kuid Riley leidis, et 35 oleks see kõige parem variant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles