Juhtkiri: Minski gambiit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nelja Euroopa riigijuhi unetu öö Valgevene pealinnas Minskis tõi eile tulemuseks suhteliselt üldise deklaratsiooni Ukraina konflikti kohta, mis aga rõhutab kaht olulist põhimõtet – Ukraina territoriaalset terviklikkust (mainimata siiski ainsagi sõnaga Krimmi), ning seda, et olukorrale tuleb leida rahumeelne lahendus.

Kokkuleppe üksikasjalikuma osa allkirjastasid OSCE, Ukraina ja Venemaa esindajad, pluss kaks eraisikut – Zahhartšenko ja Plotnitski (faktiliselt tunnustamata «vabariikide» esindajad, keda aga sellisena ei nimetata). Leppes lubatakse konfliktipiirkonnas Luganski ja Donetski oblastis relvarahu alates 15. veebruari keskööst, mille sisulisem meede on raskerelvastuse tagasitõmbamine rindelt kahe nädala jooksul nii, et olenevalt relvaliigist jääks poolte vahele vähemalt 50–140 kilomeetrit.

Oluline on ka vangide vahetus «kõik kõigi vastu», kuid pole näiteks sugugi selge, kas see tähendab ka Venemaale kohustust vabastada seal ebaseaduslikult kinni peetav Ukraina lendur Nadja Savtšenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles