Galerii ja video: Ilves kuulutas noore arhitekti preemia laureaatideks KOKO arhitektid Raivo Kotovi ja Andrus Kõresaare

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Arhitektide Liidu üldkogul kuulutas president Toomas Hendrik Ilves välja noore arhitekti preemia laureaadid, kelleks on arhitektuuribüroo KOKO arhitektid Raivo Kotov ja Andrus Kõresaar.

Noortele arhitektidele antav preemia on preemia loovusele ja vabale, julgele mõttele, ütles president Toomas Hendrik Ilves, kelle sõnul peab arhitektil lisaks loomisjulgusele olema ka julgust ja jõudu oma ideede ja loomingu eest seista, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

Riigipea kutsus avatud pilguga vaatama ringi siinsamas Eesti riigi pealinnas. «Minul on küll kurb meel, et meie mereäärne pealinn ei ole visuaalselt kuigivõrd merega seotud. Tallinnas puudub see urbanistlik mereäär, mida näeme paljudes Põhjala ja kaugemateski linnades. Siin ei saa veel kilomeetrite viisi kõikjal mere ääres jalutada või rattaga sõita, kohvikus istuda või lihtsalt olla. Kuigi meri on Tallinna üks looja, on ta tänini jäänud linnaruumile võõraks, meenutuseks ajast, mil rahvast kardeti mere äärde lasta, et äkki lähevad ära. Meil ei ole ju enam tarvis merd karta, avatud mereäär lisab linnale väärtust ja avarust.»

Liig palju täidavad me linnaruumi veel parklate nime kandvad killustiku- või poriplatsid, tõdes president Ilves. «Hea elukeskkond ei saa olla räämas lagendike kogum, vaid eluruum, kus ei oleks kõle liikuda ja olla. Mulle meenub siinkohal taas Václav Haveli mõte 25 aastat tagasi, et risustunud ja tühjad augud muidu ilusas kesklinnas on alati märk sellest, et tegu on postsovetliku linnaga. Normaalne linnaruum on kutsuv, elav ja mitmekesine. Selles osas me oleme veel teel päris Euroopasse, milles loodan teie abile. Randade, kõnnumaade ja vanade tehasepiirkondade elustamine mitmekülgseks tänapäevaseks elu-, loome-, töö- ja mänguruumiks on juba teie väljakutse.»

Riigipea tänas Heldur Meeritsat ja GO Travelit noore arhitekti preemia loomise ja toetamise ning žürii liikmeid raske valiku tegemise eest.

KOKO arhitektide Raivo Kotovi ja Andrus Kõresaare puhul tõstis žürii esile nende loomingulist, stabiilsust ja tulemuslikkust. KOKO on tuntust kogunud eelkõige keerukate hoonete rekonstrueerimisega. Nende tuntumate tööde hulka kuuluvad Fahle maja, Rotermanni kvartali laudsepatöökoda, Lennusadam, NUKU muuseum, Suurgildi hoone, Metro Plaza, Tallinna teletorn, Tallinna sünagoog, Georg Ots Spa hotell jt. KOKO arhitektid said 2013. aastal Euroopa Liidu ja Euroopa Nostra kultuuripärandi kõrgeima auhinna Lennusadama angaaride taastamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles