Eriüksuslased said operatsioonimedalid

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti eriüksuslased.
Eesti eriüksuslased. Foto: Arvo Jõesalu

Kaitseminister Sven Mikser andis täna Afganistanis teeninud kaitseväe erioperatsioonide üksuse kaitseväelastele üle rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil osalenu medalid.

Mikser ütles medalite kätteandmisel, et kuigi avalikkusele saab meie eriüksuslaste tegevusest vähe rääkida, on nad strateegilisel ja poliitilisel tasandil rahvusvaheliselt erakordselt nähtavad ja hinnatud. «Eesti on osaliselt just tänu teie teenistusele strateegiline panustaja rahvusvahelisse julgeolekusse,» ütles Mikser.

Kaitseminister rõhutas, et eriüksuslaste välisoperatsioonidelt saadud kogemused annavad olulise panuse Eesti kaitsmise arendamisse.  Eriüksuse kaitseväelased teenisid Afganistanis koos liitlastega ning nende ülesanne oli Afganistani julgeolekujõudude treenimine ja nõustamine, et viimased suudaksid toime tulla kohalike julgeolekuohtudega.

Kaitseväe erioperatsioonide grupp loodi 2009. aastal. 2. oktoobril 2012 sõlmisid Eesti ja Ameerika Ühendriigid koostöömemorandumi Eesti eriüksuse saatmise kohta NATO operatsioonile Afganistani. 2012. aasta lõpus kinnitas valitsus seadusemuudatuse, millega loodi kaitseväe erioperatsioonide üksus.

Kaitseväe erioperatsioonide üksus teenis alates 2012. aasta lõpust NATO operatsioonil Afganistanis Ameerika Ühendriikide erivägede alluvuses. Erioperatsioonide üksus teeb aktiivselt koostööd lisaks Ameerika Ühendriikidele Saksamaa, Poola ja Balti riikide eriüksustega. Viimane Eesti eriüksuslane naases Afganistanist 2014. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles