Ministeerium: olukord e-koolis on halb üllatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment e-kooli keskkonna esiküljest
Fragment e-kooli keskkonna esiküljest Foto: e-kool

Haridus- ja teadusministeeriumi infotehnoloogia nõunik Jaak Anton tõdes, et olukord täiesti uuele platvormile läinud e-kooli keskkonnas on nende jaoks halb üllatus, kuid ministeeriumil pole õigust eraettevõtja arendustöös sõna sekka öelda.

Antoni sõnul näitab e-kooli kasutavate koolide ja õpilaste suur hulk ja teiselt poolt õpetajate ning lastevanemate periooditi tekkiv rahulolematus seda, et vajadus e-kooli järele on olemas. Kuid samuti näitab see pakutud teenuse kvaliteedi ootustele mittevastavust.

«Praegu tekkinud olukord on ministeeriumile kahjuks halb üllatus õppeaasta alguseks,» tõdes Anton.

Ministeeriumil e-kooli haldusfirmaga mingeid suhteid pole, mis tähendab, et neil pole ka õigust arenduse või probleemide osas kaasa rääkida. «Pärast e-kooli üleminekut Vaata Maailma sihtasutuselt eraettevõttele ei kuulu ministeeriumi esindaja süsteemi arendus-haldusmeeskonda või ettevõtte nõukogusse,» sõnas ta.

«Siiski on kokku lepitud põhimõttes, et reklaami ei tohi e-koolis avaldada,» kinnitas ministeeriumi nõunik.

Erafirmade initsiatiiv

«E-kool sai alguse pankade ja telekomifirmade initsiatiivile panustada sellesse rahaliselt Vaata Maailma sihtasutuse kaudu,» meenutas nõunik e-kooli algust. Kuna ministeeriumil selleks raha ei olnud, andsid veebikeskkonna loomiseks raha nimetatud suurettevõtted. «Süsteem loodi tihedas koostöös ministeeriumiga, hiljem on süsteemi haldust ja arendust rahastatud koolidelt saadavatest teenustasudest,» lisas Anton.

Ta märkis, et riik sama teenuse või toote pakkumisel eraettevõtjaga konkureerida ei saa, seega võiks uue konkureeriva keskkonna luua vaid mõni teine eraettevõte. «Kahjuks on selle tekkimist senini pidurdanud meie suhteliselt väike koolide/õpilaste arv, kuid varem või hiljem tulevad oma pakkumistega teised ettevõtted,» arvas Anton.

E-kool läks sel sügisel täiesti uuele platvormile, uuendades märkimisväärselt nii sisu kui välimust. Paraku tekib uuendustööde tõttu kooliaasta algul ajutiselt probleeme ning õpetajad nurisevad, et töö e-koolis võtab neilt varasemast enam aega. E-kooli haldab Koolitööde AS, kelle esindaja Sten Soosaare sõnul lahendavad arendajad kõik probleemid võimalikult kiiresti kohe, kui nendest märku antakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles