Ettevõtja näeb koolitusest loobumise ja tööinspektsiooni kontrollkäigu vahel seost

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment tööinspektsiooni kodulehelt.
Fragment tööinspektsiooni kodulehelt. Foto: www.ti.ee

Projekteerimisfirma Sirkel & Mall OÜ tegevjuhi Paavo Pärna hinnangul valitseb tööohutuse alastest koolituspakkumistest loobumise ja tööinspektsiooni kontrollkäikude vahel seos, tööinspektor sellist seost aga ei näe.

Paavo Pärn sai augustis töötervishoiu ja tööohutuse alase koolituspakkumise summas 1700 krooni firmalt EM Arenduskeskus OÜ, kuid loobus sellest.

Üsna varsti loobusmisteate järel sai ettevõtja aga tööinspektsiooni Põhja inspektsiooni inspektorilt Liilia Laursonilt kirja teatega soovist tulla tegema plaanilist sihtkontrolli.

Pärna rääkis Postimees.ee’le, et viimase paari aasta jooksul on ka varem juhtunud samuti, et üsna varsti pärast analoogilisest koolituspakkumisest loobumist, on firma vastu huvi tundma hakanud tööinspektsioon.

Antud juhtumi tegi kummalisemaks ka tõsiasi, et tööinspektor Liilia Laursoni nimi on koolitajana kirjas ka EM Arenduskeskuse koolituspakkumisel.

«Kontroll ei ole vajalik, tegeleme projekteerimisega ja kõik vajalikud töötingimused ja ohutus on inimestele tagatud. Saaksin aru, kui tegeleksime tööstusvaldkonnas, kus ohutuse tagamine on igapäevane teema,» kirjutas Pärn vastuses Laursonile.

«Mulle teeb muret hoopis see, et alati tuleb esmalt mulle koolituspakkumine alt 3000 kroonise koolitusega ja niipea, kui sellest viisakalt keeldun, saadetakse keegi inspektor kohe kontrolli teostama,» rääkis Pärn.

«Sellisel viisil äri ajada on muidugi kasulik, kuid alatu ning ebaeetiline,» leidis ettevõtja.

3. septembril toimunud Laursoni kontrollkäiku kirjeldades rõhutas Paavo Pärn, et tema süüdistuste peale oli inspektor ilmselgelt täbaras olukorras. «Ta hakkas midagi rääkima, et pole tolles firmas koolitusi teinud juba aastaid ning lubas korraldada oma nime eemaldamise sealt koolituspakkumiselt.»

Pärna kirjeldusel olid viimase kontrollkäigu raames tehtud ettekirjutused peamiselt arvutimonitori kasutamise alaste eksimuste laadis ja muud taolist.

Põhja inspektsiooni tööinspektor Liilia Laurson lükkas süüdistuse ümber, mööndes, et on EM Arenduskeskuse OÜ koolitusel osalenud koolitajana ühe korra üheksa või kümme aastat tagasi ning tema nime sattumine konkreetsele koolituspakkumisele oli tema teadmata tekkinud eksitus.

Koolitusest loobumise ja inspektsiooni kontrollkäigu vahelise seose kohta ütles Laurson, et vahel juhtub ju, et inimesed võidavad loteriiga miljoni, andes mõista, et tegu on puhtjuhusliku kokkusattumusega.

Kontrollkäigu kohta projekteerimisfirmasse Sirkel & Mall OÜ ütles Laurson, et ettevõtte juht Paavo Pärn jättis talle väga huvitava mulje. «Ta oli väga huvitav härrasmees, kedagi sellist pole ma 16 aasta jooksul seda tööd tehes kordagi kohanud. Tema hinnangul polevat Eesti Vabariigi õigusaktid kooskõlas terve mõistusega,» kirjeldas Laurson.

Projekteerimisfirmasse tehtud kontrollkäigu kohta ütles tööinspektor, et näiteks oli ettevõttes tegemata riskianalüüs. «See on kindlasti psühholoogiline ohutegur.»

«Kontorites valitsevad ka omad ohud, nagu näiteks tööstress,» ütles Laurson, rõhutades, et tööohutus ei tähenda vaid sõrme kuhugi masina vahele jäämise ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles