Valitsus leidis erakoolide rahastamiseks üleminekulahenduse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeerium. Foto on illustreeriv.
Haridus- ja teadusministeerium. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Valitsus pakkus omavalitsuste arvlemisel erakoolidega käesolevaks aastaks välja üleminekulahenduse, mille järgi hüvitatakse omavalitsustele kulud kvartaalselt arvete alusel.

Selleks, et kulusid hüvitada, peavad õpilase koduomavalitsus ning haridus- ja teadusministeerium sõlmima kokkuleppe. Riik hüvitab omavalitsuste kulud tegelike väljamaksete alusel ja selle aasta piirmäära ehk kuni 91 euro ulatuses kuus õpilase kohta.

Lepingud 2015. aastal erakoolidega arvlemise kulude hüvitamiseks loodab ministeerium kohalike omavalitsustega sõlmida veebruarikuu jooksul.

Alates järgmisest aastast tuleb leida erakoolide tegevuskulude katmiseks leida riigikogus seaduse tasandil kestev lahendus.

Riigikohus otsustas eelmise aasta oktoobris, et olukord, kus riik pole seadusega kehtestanud süsteemi, kuidas kohalikud omavalitsused erakoolidega arvlemiseks riigilt raha saavad, on põhiseadusevastane. Samas ei tunnistanud riigikohus põhiseadusega vastuolus olevaks erakoolidega arvlemise kohustust ja kohalikud omavalitsused peavad jätkuvalt osalema eraüldhariduskoolide tegevuskulude katmises.

Seega on ka käesoleval aastal eraüldhariduskoolidel õigus kohalikelt omavalitsustelt nõuda tegevuskulude katmises osalemist, teatas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles