Kümmekond kaitseväelast alustab õpinguid Soome soomusvägede koolis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi jalaväe lahingumasin CV90
Hollandi jalaväe lahingumasin CV90 Foto: Ardi Hallismaa

Üheksa kaitseväelast hakkasid sellest nädalast saama väljaõpet Soome soomusvägede koolis, kus nad õpivad kasutama jalaväe lahingumasinaid CV90.

Üheksa Eesti kaitseväelast Scoutspataljonist ja sõjakoolist õpivad Soomes 13 nädala jooksul jalaväe lahingumasinate CV9030 taktikat rühma tasemeni, samuti läbi viima lahinglaskmisi ning masinaid juhtima ja hooldama, teatas kaitseväe peastaap BNSile.

«Meie kaitseväele saabuvad jalaväe lahingumasinad CV9035 järk-järgult aastatel 2016—2018, kuid juba nüüd on meil vaja teadmisi kõnealustest lahingumasinatest ja mehhaniseeritud üksuste taktikast. Hea, kui meil on endal pädevad spetsialistid nende saabumisel olemas. Samuti tuleb hakata ette valmistama nii tulevasi õppematerjale, õppe- ja laskekavasid, ohutuseeskirju, varustuse tabeleid ja muud,» ütles kaitseväe peastaabi kaitseplaneerimise jaoskonna vanemstaabiohvitser kolonelleitnant Kalle Teras.

Kolonelleitnant Teras lisas, et osa praegu Soomes õppijaid jätkab ilmselt õpinguid ka tuleval aastal Hollandis. «Hollandi jalaväe lahingumasinate torn ja sihtimissüsteemid on pisut Soome sõidukitest erinevad, see osa tuleb siis Hollandis juurde õppida. Samas sobib Soome taktika meie maastikuoludesse paremini,»  lisas ta.

Üheksa tulevast Eesti soomusväelast saavad väljaõpet Soome maaväe soomusvägede koolis Parolannummis, edastas agentuur STT.

Koolituses leppisid eelmise aasta lõpul kokku Eesti ja Soome kaitseministeeriumi kantslerid.

Eesti ostab Hollandilt 44 jalaväe lahingumasinat CV9035, tankide Leopard 1 baasil ehitatud relvastuseta toetussõidukid ning hoolduskomplektid. Lisaks on kahepoolse koostööleppe järgi plaanis hankida koos Hollandiga ühiselt ka laskemoona ja varuosi.

Lahingumasinad hakkavad kuuluma elukutselistest kaitseväelastest koosneva Scoutspataljoni relvastusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles