Koos emaga roimasid sooritanud tütar peab vanglas edasi olema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Koos emaga eluheidikutelt kortereid välja petnud ning siis neist ühe mõrvakatses osalenud Anželika Veits lootis ennetähtaegselt vabadusse pääseda, kuid riigikohtu kolmapäevase määruse järgi peab siiski trellide taga edasi olema.

Harju maakohus mõistis 2010. aasta jaanuaris Veitsi ja tema ema Lidia Nikolajeva süüdi suures ulatuses ja grupiviisiliselt toime pandud kelmuses, Nikolajeva ka mõrvas ja mõrvakatses ning Veitsi mõrvakatses ja sellele kaasa aitamises. Liitkaristuseks mõistis kohus Nikolajevale 15- ja Veitsile kaheksa-aastase vangistuse. Selliseid karistusi nõudis kohtualustele ka prokurör.

Ühtlasi mõistis kohus naistelt välja ühe kannatanu kasuks 203 000 krooni ning Nikolajevalt veel teise kannatanu kasuks 283 518 krooni. Konfiskeerimisele läks ka süüteoga saadud korter Tallinnas Lasnamäel ja kuriteoga saadud vara ehk mõlemalt süüdimõistetult solidaarselt 1 127 195 krooni. Mõlemalt mõistis kohus välja ka sundraha 10 875 krooni ja ekspertiisitasud kokku ligi 30 000 krooni ulatuses.

Tallinna ringkonnakohus jättis sama aasta juunis maakohtu otsuse muutmata ning süüdimõistmine jõustus kaks kuud hiljem, kui riigikohus ei võtnud kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Varem oli koos Veitsi ja Nikolajeviga kohtu all ka viimase poeg Vitali Šilov, kuid tema osas lõpetas kohus menetluse otstarbekuse kaalutlusel.

2008. aasta veebruari keskel alanud protsessil ei tunnistanud petuskeemi peamiseks autoriks loetav Lidia Nikolajeva end üheski süüdistusepisoodis süüdi. Ka Veits ja Šilov eitasid kuritegusid.

Nikolajeva sattus politsei huviorbiiti juba kümmekond aastat tagasi, kui levisid kuuldused Tallinnas Lasnamäe piirkonnas tegutsevast «mustast maaklerist». Kahtlasi kinnisvaratehinguid teinud naise suhtes alustati mitu kriminaalmenetlust, kuid tõendamatuse tõttu olid politseinikud sunnitud need toona lõpetama.

2007. aasta kevadel aga toimus uurimises pööre, kui sai teatavaks kummaline vahejuhtum Lasnamäel Arbu tänaval korterit omanud Sergeiga, kes leiti oimetuna lebamas Lätis Riias.

Haiglasse viidud mehel diagnoositi raske mürgitus, kuid arstid tõid mehe tagasi elule ning peagi selgus, et eluraskustesse sattunud mees oli aasta varem juhtunud kokku Nikolajeva ja Veitsiga, kes olid aidanud tal korterit müüa.

Politsei selgitas, et Nikolajeva hankis endale Sergei pangakonto kasutusõiguse ning kui korter 2007. aastal müüdi, võttis naine mehe pangakontolt välja ligi 700 000 krooni.

Sergei ei saanud sellest rahast sentigi ning süüdistuse järgi kostitasid naised eluheidikut mürgitatud joogiga, mis võttis mehelt teadvuse. Seejärel panid naised oimetu Sergei autosse ja sõidutasid Riiga.

Kriminaalmenetlus sai uut hoogu ning peagi hakkasid päevavalgele tulema ka teised sarnased kuriteod. «Selgus, et Nikolajeva oli aastaid otsinud eluheidikuid, kelle nimel oli kinnisvara. Kui ta mõne sellise leidis, pakkus ta end abiks korteri müügil ja uue ning odavama eluaseme ostmisel, tegelikult soovis ta aga kannatanu raha kelmusega endale saada,» on riigiprokurör Triin Bergmann BNS-ile öelnud.

Eeluurimisel selgus, et 2002. aasta mais võltsis Nikolajeva ühe haiglas surnud naise testamenti ja sai endale kadunukese Tallinna kesklinnas asuva korteri. Järgmise aasta alguses lubas Nikolajeva koos tütrega ühele Lasnamäel elanud naisele, et müüb tema korteri ja muretseb asemele odavama.

Nikolajeva müüs kannatanu korteri oma tütrele ja ostis naisele asemele odavama elamispinna, kuid kinnisvaratehinguga teenitud vaheltkasu jättis endale, tuvastas politsei.

2003. aasta kevadel võttis Nikolajeva ette vaimselt haige Vladimiri, kelle Lasnamäel asuva korteri ta taas tütrele müüs. Asemele ostis ta mehele odavama elamispinna, vaheltkasu jättis aga endale.

Järgmise aasta alguses otsustas naine tülikast kannatanust vabaneda ning jootis talle sisse mürki, mille tagajärjel too suri, tuvastas politsei.

2004. aasta varakevadel sattus Nikolajeva haardesse järjekordne vaimselt ebastabiilne korteriomanik, kusjuures tookord kaasas naine kelmusesse lisaks tütrele ka poja.

Tuttavat skeemi kasutades hangiti endale korteriomaniku pangakonto kasutamise õigus ja kui korter oli müüdud, pisteti raha oma taskusse.

Sama skeemi kasutati ka 2005. aastal Puhangu tänaval korterit omanud mehe suhtes.

Riigiprokurör Bergmanni sõnul jõudis politsei Nikolajeva kinnipidamiseni 2007. aasta aprilli alguses ja kohus võttis naise vahi alla. Tema tütrelt ja pojalt võeti allkiri elukohast mittelahkumise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles