Kümne aasta jooksul pole ühegi kurjategija loovutamisest Eestile keeldutud

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vang
Vang Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Justiitsministeeriumi kinnitusel ei ole kümne aasta jooksul juhtunud, et mõni riik jätaks rahuldamata vahistamismääruse ja ei loovutaks kurjategijat Eestile.

Ülevaate sellest, kui palju vahistamismääruseid mullu välja anti ja kui paljud neist on tänaseks rahuldatud, teeb justiitsministeerium aprillis või mais. Siis saab ka täpselt öelda, kui palju menetlusi pooleli on.

Eestis koostati 2013. aastal 88 isiku suhtes Euroopa vahistamismäärus. Neist 35 isikut on teistes riikides kinni peetud ja Eestile loovutatud. Neli vahistamismäärust koostati juba Eestile loovutatud isikule lisasüüdistuse esitamiseks. 11 isiku suhtes on loovutusmenetlus veel pooleli, kaks isikut peeti kinni Eestis, ühe isiku suhtes koostatud määrus tühistati, kaks isikut peeti kinni väljaspool ELi ja nende suhtes on esitatud väljaandmistaotlused. 33 isikut on veel tagaotsitavad.

«Tänase päeva seisuga ei ole kümne aasta jooksul olnud ühtegi isikut, keda poleks Euroopa vahistamismääruse alusel Eestile loovutatud,» kinnitas justiitsministeeriumi pressinõunik Maria-Elisa Tuulik.

2013. aastal tabati Eestis või kandsid Eesti kinnipidamiskohas karistust 55 teiste ELi riikide poolt tagaotsitavat.

Kui Eesti taotleb kurjategija vahistamist ja üleandmist Euroopa Liidu riigilt, siis on tegemist loovutamismenetlusega. Kui aga seda taotletakse mõnelt kolmandalt riigilt, siis on tegemist väljaandmisega. Loovutatud isikut ei saa üldiselt edasi loovutada teisele Euroopa Liidu liikmesriigile või välja anda Euroopa Liitu mittekuuluvale riigile.

Eile jõudis Eestisse karistust kandma Anna-Maria Galojan, kelle suhtes käis kolm aastat loovutusmenetlus.

MTÜ Eesti Euroopa Liikumise (EEL) eksjuht Anna-Maria Galojan mõisteti süüdi ligi 60 000 euro omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Kohus karistas teda ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistusega, millest ta pidanuks vanglas kohe ära kandma viis kuud, lisaks tuli tal maksta tsiviilhagi katteks 47 956,29 eurot ning MTÜ Eesti Euroopa Liikumise kasuks viivised summas 17 658,17 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles