Noored elupäästjad seavad vapruse eeskuju

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Hea tunne on, et sai inimese ära päästa,” nentis Pärnu Kuninga tänava põhikooli õpilane Kertu Rannak (paremal) koolivend Georg Alemaaga jõe ääres aset leidnud sündmusi meenutades.
“Hea tunne on, et sai inimese ära päästa,” nentis Pärnu Kuninga tänava põhikooli õpilane Kertu Rannak (paremal) koolivend Georg Alemaaga jõe ääres aset leidnud sündmusi meenutades. Foto: Ants Liigus

Täna võtavad päästeametilt Elupäästja Medali vastu mitmed koolinoored kelle vaprusest ja kainest mõtlemisest võiks õppust võtta ka vanemad inimesed.

Kõige nooremad Elupäästja Medali saajad on sel sügisel põhikooli õpilased Kertu Rannak ja Georgi Alemaa, kes päästsid Sauga jõest uppuva mehe.

19. mail kella poole viie ajal õhtul nägi jões ujunud Pärnu Kuninga tänava põhikooli 8. klassi õpilane Kertu, et veekogu ääres napsitanud mees hakkas üle jõe ujuma.

Kertu aimas, et purjus peaga ujumine võib mehele halvasti lõppeda ja otsustas temaga kaasa ujuda. Jõe keskel vajuski mehe peanupp vee alla. Teismeline tüdruk aga suutis tal õlavarrest haarata ja vee peale tagasi sikutada. Samal ajal hüüdis Kertu appi kaile jäänud koolivenna, 7. klassis õppiva Georgi.

Kahekesi suutsid nad meelemärkuse kaotanud mehe kalda äärde madalasse vette viia. Seal aitas juba üks appi tulnud klassivend kannatanu kaldast üles viia ja külili panna ning lähedal olnud kalurid kutsusid kohale kiirabi.

Tänu Kertu ja Georgi tähelepanelikule ja kiirele tegutsemisele õnnestus meesterahva elu päästa.

20. mail hakkasid Järvamaal Aravete vallas noored üle Rava järve ujuma. Veekogu keskele jõudes ütles üks poiss teistele, et ei jõua enam ja pöördus tagasi.

Kui noormees tagasi ujudes juba teist korda vee alla vajus nii, et ainult käsi ulatus veest välja otsustasid Aravete keskkooli 11. klassi õpilased Merit Kalamägi ja Hanna-Maria Puhke koolivennale appi minna.

Kahekesi noormehe kätest kinni hoides tõmbasid tüdrukud endast vanema koolivenna kaldale ja päästsid sedasi noore inimese elu

9. aprillil kuulsid 17-aastane Mehis Kont ja 18-aastane Aleksei Rožkov Pärnus Kuldse kodu elurajooni tiigi poolt kisa.

Läinud vaatama, mis juhtus nägid nad, et kaks väikest poissi on vajunud läbi tiigijää. Mehis ja Aleksei tõttasid kiirelt hädasolijatele appi ning läbi rinnuni ulatuva jääkülma vee sumbates tõmbasid nad jääsupi seest kaldale ühe seitsmeaastase ja ühe kaheksa-aastase poisi.

Päästetud lapsed viidi Pärnu haiglasse, kust nad pärast tervisekontrolli koju lubati.

Läbimärjad Mehis ja Aleksei pidid pärast jääkülmast veest kangeid jalgu küll mõnda aega üles soojendama, kuid arstiabi nad ei vajanud.

Mehis ja Aleksei päästsid kiire ja julge tegutsemisega jäisest tiigist, kus vee sügavus ulatub kohati paari meetrini, kahe pisikese poisi elu.

14. aprilli õhtul sattus Pirita jõel Peterburi silla juures veekeerisesse paat, mis täitus jõe astangult alla voolava veega ning veekeeris tõmbas kaks paadisolijat kaasa. Mõlemad vettekukkunud kaotasid teadvuse ja triivisid allavoolu. Üks neist takerdus jõeäärsesse põõsastikku.

Õnnetust nägi pealt kaldal jalutanud 17-aastane Konstantin Gerassimov, kes rinnuni vette laskus ning põõsaokstest kinni hoides teadvuseta kannatanuni liikus. Konstantinil õnnestus peaaegu uppunud noormees kaldani tõmmata, kus juba teised abistajad kannatanut jõest välja tirida aitasid ning kiirabi tulekuni esmaabi andsid. Vette kukkunud noormehe seisund oli nii raske, et kiirabiarstidel tuli teda kohapeal elustada.

Teisele paadisolnule hüppas jääkülma vette järele 28-aastane Tarvo Turja, kes ujus paarsada meetrit allavoolu kuni suutis uppujast kinni haarata ja kaldale tõmmata, kus arstid juba kannatanut aitama asusid.

Konstantin ja Tarvo päästsid julge ja kiire tegutsemisega kaks inimest uppumissurmast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles