Kohus mõistis Järvesalu süüdi ja karistas teda rahatrahviga

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Järvesalu.
Vello Järvesalu. Foto: Henn Soodla

Pärnu Maakohus kinnitas täna kokkuleppe, mille kohaselt mõisteti endine AS Taastusravikeskus Estonia juhatuse liige Vello Järvesalu süüdi omastamises ja dokumentide võltsimises ja karistati teda rahatrahviga.

Järvesalu karistati liitkaristusena 125 päevamäära suuruse rahatrahviga summas 154 500 krooni.

Eelvangistuses viibitud kolm päeva vastab rahalise karistuse üheksale päevamäärale, seega kuulub Järvesalul ärakandmisele rahaline karistus 116 päevamäära summas 143 376 krooni.

Menetluskuludena tuleb Järvesalul tasuda riigituludesse 17 863 krooni ning AS Taastusravikeskus Estoniale 36 690 krooni tsiviilhagi katteks. Kõik loetletud summad peavad olema tasutud hiljemalt 8. septembriks 2011.

Süüdistuse kohaselt kasutas Järvesalu Estonia vara enda huvides, omamata selleks volitusi. Kasutades ära oma õiguslikku võimu temale usaldatud võõra vara üle, korraldas Järvesalu korduvalt isiklike kulutuste tasumise ettevõtte vara eest kokku rohkem kui 51 000 krooni eest.

Lisaks süüdistati teda mitmesuguste dokumentide võltsimises eesmärgiga omandada õigusi või vabaneda kohustustest, samuti võltsitud dokumentide kasutamises. Tõendamist leidis, et ta on kahel korral esitanud äriühingule võltsitud arveid, millega tõendas koolitustel osalemist, ühel korral pangale esitanud võltsitud palgatõendi ja ühel korral võltsitud töövõimetuslehe alusel kõrvale hoidnud kaitseväe õppekogunemisest.

Veel süüdistati Järvesalu selles, et esindades AS Taastusravikeskus Estoniat riigihanke raames tehtavate basseini- ja saunakompleksi ehitustööde teostamiseks sõlmitud töövõtulepingus AS-ga Oma Ehitaja, kihutas viimase projektijuhti Raivo Fridolini toime panema omastamist ja pöörama talle usaldatud ettevõtte vara suures ulatuses ebaseaduslikult Järvesalu kasuks.

Ajavahemikul oktoobrist 2007 kuni maini 2008 on AS Oma Ehitaja kuludesse kantud ja ettevõtte poolt tasutud rohkem kui 783 000 krooni Estonia ehitustööde projekti nimetuse all ehitustööde, -teenuste ja  -materjalide eest, millel puudub seos Estoniaga. Nimetatud kulud olid tegelikult seotud Vello Järvesalu naistuttavale kuuluva elamu ehitustöödega.

Samas kriminaalasjas kohtu all olnud Raivo Fridolini osas kohaldati kriminaalmenetluse seadustikus ettenähtud võimalust kriminaalmenetluse lõpetamiseks oportuniteediga ning temale pandi kohustuseks maksta riigituludesse 35 000 krooni ning menetluskulu 8818 krooni.

Fridolini süüdistati selles, et olles AS Oma Ehitaja projektijuht, kasutas ta ettevõtte vara selleks volitusi omamata kolmandate isikute huvides, mis seisnes AS-le Oma Ehitaja esitatud arvete alusel vastavalt Järvesalu soovidele tema naistuttava eramu ehituseks kulunud ehitustööde ja -materjalide tasumises AS Oma Ehitaja vara eest rohkem kui 783 000 krooni suuruses summas.

AS Oma Ehitaja loobus tsiviilhagi menetlemisest kriminaalmenetluse raames.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles