Riik kulutab lähiaastatel idapiiri tugevdamiseks kuni 70 miljonit eurot

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piir
Eesti-Vene piir Foto: Margus Ansu / Postimees

Valitsuskabinet kiitis täna põhimõtteliselt heaks idapiiri väljaehitamise tegevuskava, mille järgi kulutab riik järgneva nelja aasta jooksul idapiiri väljaehitamiseks, tähistamiseks ning taristu ja valvesüsteemide väljaehitamise kuni 70 miljonit eurot.

Idapiiri on kavas välja ehitada alates Narva-Jõesuust kuni Eesti-Venemaa-Läti ühispiiripunktini Parmu külas, teatas siseministeerium.

Idapiiri korrastamise käigus alustatakse kontrolljoone tähistamist ka piiriveekogudel. Veepiiri plaanitakse tähistada kokku 621 ujuvmärgiga. Ettevalmistamisel on ka piiripostide hange ja juba valminud piiripostide paigaldamise projekt. Piiripostide paigaldamisega alustatakse nendes piirilõikudes, mis ei kuulu vahetamisele piirilepingu jõustumise järgselt.

Käesoleva aasta tegevustest saab veel välja tuua detailse maismaapiiri tööprojekti koostamise, IT-lahenduste projekteerimise ja eramaaomanikelt vajadusel maade väljaostmise. Sõltuvalt finantseerimisvõimalustest alustatakse sel aastal eeldatavalt juba ka esimeste täiendavate tehniliste valveseadmete paigaldamisega puhastatud piiriribale.

Hanno Pevkur ütles pärast valitsuskabineti nõupidamist, et valitsuse põhimõtteline heakskiit piiri väljaehitamise kavale on väga hea sõnum, kuna Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni vahelise riigipiiri väljaehitamine on vältimatult vajalik riikliku julgeoleku tagamise tõhustamiseks.

«Vaieldamatult on tegemist väga suuremahulise investeeringuga, mis vajab uuelt valitsuselt selgeid rahastamisotsuseid. Ma väga loodan, et pärast valimisi moodustatav valitsus mõistab alustatud piiritööde olulisust riigi julgeoleku tagamiseks ja jätkab alustatud töödega parima piiriturvalisuse tagamiseks,» ütles Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles