Börs on hakanud tasapisi elavnema

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus aasta on alanud Tallinna börsile päris hästi – börsiindeks on teist järjestikust kuud korralikult tõusnud, ka kauplemisaktiivsus on viimaste aastate elavaim.

Börsiindeks OMXT kerkis veebruaris viis protsenti, 856,54 punktini. Aasta algusest on indeks kosunud tervelt 13,4 protsenti. Loodetavasti pole tegemist 2013. aasta analoogiaga, mil börs kerkis esimeses kvartalis 14 protsenti ning sellele järgnes pea kaks aastat kestev stagnatsioon.

Veebruari iseloomustab kauplemisaktiivsuse elavnemine. Kuu jooksul tehti 4627 börsitehingut. Viimati oli tehingute arv nii suur mullu märtsis, kui Venemaa annekteeris Krimmi, mis põhjustas meie börsil aktiivse müügilaine. Enne seda tehti nii palju börsitehinguid 2013. aasta aprillis.

Börsi käive ulatus veebruaris 17,4 miljoni euroni, mis oli üle kahe korra suurem kui eelmise aasta veebruaris ning samuti suurim alates 2013. aasta aprillist. Toona oli börs tõusnud märtsis peaaegu kümme protsenti ning aprillis kiirustasid paljud väikeinvestorid rongi peale. Paraku oli uhke sõit selleks ajaks juba läbi saanud.

Veebruar oli aktiivne eelmise aasta viimase kvartali majandusaruannete avaldamise kuu, mis pani vähemalt osaliselt pitseri ka aktsiate liikumisele. Kahjuks on taas süvenemas halb tendents, et mitmed börsiettevõtted jätavad oma aruannete avaldamise viimasele päevale või isegi viimasele minutile. Seekord avaldasid oma tulemused viimasel lubatud päeval Ekspress Grupp, Baltika, Skano Grupp ja Silvano FG ehk veerand kogu börsinimekirjast.

Baltika oligi veebruari kehvim aktsia, langedes kuuga 12 protsenti. Kuu suurim tõusja oli 13,6 protsendiga Merko Ehitus, kes kavatseb aktsionäridele maksta omanikutulu 64 senti aktsia kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles