Linnajuhtide võimalik loobumine avab riigikogu ukse asendusliikmetele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Ivanova ja Edgar Savisaar avavad Lasnamäel parklat.
Olga Ivanova ja Edgar Savisaar avavad Lasnamäel parklat. Foto: Jaanus Lensment

Mitu Tallinnas kõrgetes ametites olevat keskerakondlast olid riigikogu valimistel edukad, kuid esialgu pole selge, kes neist kavatseb riigikogus tööle hakata.

Kui äsjastel valimistel enim hääli (25 070) kogunud Edgar Savisaar peaks loobuma riigikogu kohast, siis  läheks tema asemel parlamenti Keskerakonna Läänemaa piirkonna juht ja Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid, kes sai Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal kandideerides 1057 häält.

Valimistel paremuselt kolmanda tulemuse (11 573 häält)  saanud keskerakondlane Yana Toom teatas kohe, et läheb riigikokku siis, kui Keskerakond on valitsuses. Kuna see on valimised võitnud Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase äsjaste väljaütlemiste põhjal välistatud, siis võib Toom rahumeeli Brüsselisse jääda. Tema asemel läheb riigikokku 677 häält saanud Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev.

Riigikogu valimistel paremuselt neljas olnud Tallinna haridus- ja kultuurivaldkonda juhtiv abilinnapea Mihhail Kõlvart (10998 häält) jõudis juba Postimehele öelda, et saab valijaid kõige paremini teenida oma praeguses ametis. «Kõik sõltub sellest, mida erakond otsustab,» ütles Kõlvart. Tema loobumine riigikogu kohast teeks tee vabaks Kristiine linnaosavanemale Andrei Novikovile (1096 häält). Riigikogu uude koosseisu kuuluvad ka eelmised keskerakondlastest Kristiine vanemad Lauri Laasi ja Mihhail Korb.

Parlamenti siirdumise osas on kahevahel ka Lasnamäe linnaosavanem Olga Ivanova (1946 häält), kes lubas otsuse langetada lähipäevil. Kui Ivanova peaks otsustama oma senises ametis jätkata, läheks tema asemel riigikokku endine Tööandjate Keskliidu juht Tarmo Kriis (216 häält).

Riigikogu koha kindlustas endale eilsetel valimistel 503 häält saanud Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut. Kui Vitsut peaks eelistama Tallinna juhtimist riigikogus opositsioonis olemisele, pääseks tema asemel Toompeale endine ajakirjanik Peeter Ernits, kes kogus Jõgeva- ja Tartumaal 824 häält. 

Vitsut tahab oma sõnutsi aga enne lõpliku otsuse langetamist parteikaaslastega nõu pidada. «Võibolla tuleb see otsus nii, võibolla naa, pean enne ikka oma parteikaaslastega nõu pidama. Seni on kõigil nii kiire olnud, pole jõudnud seda veel arutada,» rääkis ta.

Eilsetel riigikogu valimistel sai Reformierakond 30, Keskerakond 27, Sotsiaaldemokraatilk Erakond 15, IRL 14, Eesti Vabaerakond 8 ning Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 7 mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles