Maris Lauri kuulutas ametiautode rindel välja vaherahu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Maris Lauri ja Maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.
Rahandusminister Maris Lauri ja Maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Ametiautode kasutamise kontrolli pärast kriitikatule alla sattunud maksu- ja tolliameti juht Marek Helm jätkab siiski asutuse peadirektorina, sest reformierakondlasest rahandusminister Maris Lauri jättis tema eelmisel neljapäeval esitatud lahkumisavalduse rahuldamata.

«Kindlasti me hoiame selle autode kontrollimisega tagasi, kuni saame selgeks, kuidas me edaspidi seda kontrolli läbi viia saame,» ütles Lauri. «Kuid maksuamet sai tunda palju avalikkuse survet ja alusetut kriitikat, mis tekitas Marek Helmis frustratsiooni, sest tema asutuse töötajatel kadus motivatsioon töötada.»

Samas tunnistas Lauri, et maksuamet sattus avalikkuse kriitika alla ka seepärast, et paljud maksukogumisega seotud ettevõtmised sattusid liiga lühikese ajavahemiku peale, mis tõi kaasa tehnoloogilisi ebaõnnestumisi näiteks raamatupidamislikus arvepidamises.

Pärast Reformierakonna valimisvõitu ja isiklikku tugevat häältesaaki maksuameti juhi selja taha asunud Lauri ei seadnud kahtluse alla Helmi suutlikkust ameti juhtimisel edaspidi emotsioone vaos hoida.

Valitsuse viimasel tööpäeval rahandusministrile esitatud lahkumisavaldus sündis Helmi sõnul emotsionaalse äkkotsusena, et küsida, kas valusat kriitikat jaganud avalikkus teda ikkagi usaldab. Tema kinnitusel ei avaldanud ükski poliitik maksuametile survet, et tüliõunaks ja Helmi lahkumisavalduse ajendiks kujunenud ametiautode kasutamise kontroll lõpetataks.

«Maksu- ja tolliamet ei saa teha oma tööd, kui pole tal pole avalikkuse silmis usaldust,» lausus Helm. «Olukorras, kus ameti usaldusväärsus on saanud kannatada, peab vastutama peadirektor. Olen emotsionaalne inimene, kes suudab kiiresti teha olulisi otsuseid. Neljapäeva hommikul tööle tulles ei osanud ma veel arvata, et teen sellise otsuse.»

Helmi sõnul asub ta nüüd koostöös rahandusministeeriumiga otsima ettevõtjatega üksteisemõistmist, et maksuamet saaks tulemuslikult jätkata kontrolli maksuseaduste täitmise üle. Autoreide enne rahukõneluste lõppemist ei jätkata.

Helmi ametis jätkamisele väljendasid tugevat toetust suurte kütusefirmade juhid, kes loodavad tänu maksuameti praeguse juhi tarmukusele jagu saada kütuseturul taas väidetavalt lokkavatest pettustest.

«Marek Helm on teinud head tööd. Kui tema ametkond pakkus ametiautode välkkontrollidega üle, siis see kriitikanool peaks minema valitsuse pihta,» ütles Alexela Oili juhatuse liige Ain Kuusik. «Loomulikult pole õige panna maksuametnikke seaduse survel tegelema ametiautodega, kus võimalik maksupettus on väga väike, kui samal ajal pannakse kütuseturul meie kõigi silme all toime väga suuri pettusi.»

Mitmed Postimehe küsitletud suhtekorraldusfirmade juhid keeldusid Helmi lahkumisavalduse ümber puhkenud skandaali avalikult kommenteerimast, kuid ütlesid, et tegemist võis tõepoolest olla emotsionaalse ülekeemisega. Nimelt poleks ükski suhtekorraldaja soovitanud maksuameti juhil kõigest paar päeva enne valimisi tulega mängima hakata.

Samas avaldasid suhtekorraldajad tunnustust nii Lauri kui ka Helmi meelekindlusele, kes oskasid kriisile asjaliku pressikonverentsiga joone alla tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles