Taas jäi üks Kohtla-Järve koolijuht keele tõttu tööta

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahtme gümnaasiumi koduleht.
Ahtme gümnaasiumi koduleht. Foto: http://www.ahtmeg.edu.ee/

Kaks päeva enne õppeaasta algust pidi Ahtme gümnaasiumi direktori asetäitja Irina Jekimenko koolist ära tulema, sest tal polnud eesti keele kõrgtaseme tunnistust.


Kolme sama linna koolijuhi saatust jagama pidanud Irina Jekimenko nõustus oma sõnul direktori ettepanekuga esitada lahkumisavaldus mõlemapoolsel kokkuleppel, sest muidu oleks ta vallandatud, kirjutab Põhjarannik.

«Olen palju aastaid koolis töötanud ja kunagi pole mulle mingeid pretensioone olnud - loomulikult ei tahtnud ma sellist kannet tööraamatusse saada,» ütles Jekimenko.

«Minu asemel määrati direktori asetäitja kohusetäitjaks inimene, kellel nagu minulgi pole eesti keele kõrgtaset. Miks tema võib töötada, aga mina mitte? Tuleb välja, et gümnaasium rikub sellega taas keeleinspektsiooni ettekirjutust.» rääkis Jekimenko.

Eelmise aasta lõpul tegi keeleinspektsioon Kohtla-Järve linnapeale ettekirjutuse koos hoiatusega 10 000 krooni suuruse sundraha määramisest.

Ettekirjutuse kohaselt peab meer kõikidelt Kohtla-Järve koolide direktoritelt ja õppealajuhatajatelt nõudma eesti keele oskuse parandamist ning 2008. aasta 1. septembriks eesti keele nõutava taseme, see tähendab kõrgtaseme eksami sooritamist.

Enne õppeaasta algust jäid oma kohast ilma kahe gümnaasiumi ja ühe põhikooli direktorid, kes nõutavat eksamit sooritanud ei olnud.

Seda ei teinud ka mõned õppealajuhatajad ega direktori asetäitjad - Ahtme ja Järve vene gümnaasiumis, ühisgümnaasiumis ning Vahtra põhikoolis.

Kolmes viimases õppeasutuses jäid need inimesed oma kooli tööle.

Järve vene gümnaasiumis ja ühisgümnaasiumis said endistest õppealajuhatajatest õpetajad, nende asemele määrati kohusetäitjad, Vahtra põhikoolis jäi õppealajuhataja oma kohale, ainult et nüüd on ta õppealajuhataja kohusetäitja.

Irina Jekimenko sõnul ei leidunud koolis, kus ta palju aastaid töötanud oli, talle kohta.

«Andsin varem inimeseõpetust, kuid need tunnid anti teisele õpetajale. Palusin pikapäevarühma, kuid direktor ütles, et ta on juba teise inimese tööle võtnud,» ütles endine direktori asetäitja.

«Mulle pakuti huvijuhi kohta koos vastava palgaga, mis on väiksem kui pedagoogil, mina aga olen ikkagi vanemõpetaja. Teistes koolides oli aga 28. augustiks õpetajate koosseis komplekteeritud ning minust sai pärast seda, kui olin nii palju aastaid Ahtme gümnaasiumile andnud, töötu.»

Ahtme gümnaasiumi direktor Svetlana Skorobogatova selgitas, et ta ei saanud Jekimenkole pakkuda tööd õpetajana, sest sellisel juhul oleksid teised õpetajad koormuseta jäänud, huvijuhi kohast aga Jekimenko keeldus, pidades seda endale vastuvõetamatuks.

Samuti eesti keele kõrgtasemeta Olga Jeltsova määramist direktori asetäitja kohusetäitjaks põhjendas Skorobogatova sellega, et too täidab ainult kohuseid seni, kuni kuulutatakse välja konkurss selle ametikoha täitmiseks, ning et antud juhul pole seadust rikutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles