Juhtkiri: Moskva mõrvamüsteerium

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile võttis Moskva kohus vahi alla koguni viis meest, keda kahtlustatakse seotuses Boriss Nemtsovi mõrvaga. Kõik nad on Põhja-Kaukaasia päritolu. Kui nende seas peakski leiduma Moskva kesklinnas toime pandud mõrva vahetud läbiviijad, siis tapatöö võimalike tellijate ning eriti motiivide kohta ei ole õieti midagi vähegi usaldusväärset teada.

Tähelepanu on väidetavaist killeritest pälvinud põhiliselt kaks: Anzor Gubašev ja Zaur Dadajev, kelle kinnivõtmine sai avalikuks laupäeval. Vene uurimiskomitee ametliku teate järgi kahtlustatakse neid nii Nemtsovi mõrva organiseerimises kui ka täideviimises. Laupäeva õhtul peeti kinni veel kaks meest, viiendast anti teada pühapäeval. Kolme ülejäänu nimed on Ramzat Bahhajev, Tamerlan Eskerhanov ja Šagid Gubašev.

See osa Vene meediast, kes ilmutab Kremli režiimi tingimuste kiuste ikka veel iseseisva mõtlemise ja tegutsemise tundemärke, pani peagi tähele, et kedagi Zaur Dadajevit, Venemaa sisevägede sõjaväelast, on 2010. aastal president Vladimir Putini poolt autasustatud kõrge ordeniga. Novaja Gazeta andmeil vaadatakse praegu Nemtsovi tapmist uurides üle kõik tol korral autasu pälvinud mehed. Tegu on Tšetšeenia praegusele Moskva-meelsele juhile Ramzan Kadõrovile alluva üksusega. Anzor Gubašev töötas aga ühes Moskva kaubanduskeskuses turvamehena.

Veel üks tapmisega seotuses kahtlustatav mees laskis end Groznõis granaadiga õhku, kui teda kinni taheti võtta.

Nemtsovi mõrvamise põhjuste asjus liigub avalikus ruumis vähemalt sama palju hüpoteese ja vandenõuteooriaid kui Ida-Ukrainas alla tulistatud Malaisia lennuki kohta. Tähelepanu äratab eriti mõrvapaik Moskva südalinnas, Kremli vahetus läheduses. Seal filmitud videod tekitavad näiteks huvi, mis rolli mängis läheduses toimetanud lumekoristusmasin. Tegemist on sellise paigaga, mida jälgib tavaliselt hulk turvakaameraid, mis aga olla olnud hoolduseks välja lülitatud. Ehho Moskvõ vaatleja Julia Latõnina näiteks küsib, kui kaua oleks üleval püsinud Ukraina lipp, kui see oleks samas kohas heisatud, ning pakub 30 sekundit. Samuti on paljud kommentaatorid mitte aluseta veendunud, et Nemtsovi kaliibriga opositsioonitegelast jälgisid Vene võimuorganid peaaegu lakkamatult. Ometi said tapjad segamatult poliitiku pihta kuule  tulistada ning seejärel varjuda.

Selle väljaselgitamist, mis rolli on kogu sündmuses mänginud Kreml või tema ustavad jüngrid, on ametlikult uurimiselt raske oodata. Venemaa poliitiliste mõrvade ajalugu ulatub juba tsaariaega, ning kui keegi satubki nende eest kohtu ette, on jämedamad niidiotsad tõenäoliselt juba ammugi vette peidetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles