Briti minister kutsus Venemaad Eston Kohvrit vabastama

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia Euroopa asjade minister David Lidington
Suurbritannia Euroopa asjade minister David Lidington Foto: SCANPIX

Suurbritannia Euroopa asjade minister David Lidington kutsus üleeile sotsiaalmeedia vahendusel Venemaad üles Moskva vangis istuvat kaitsepolitseiametnikku Eston Kohvrit vabastama.

«Nüüdseks kuus kuud ajast, mil Venemaa röövis Eston Kohvri Eestist. Endiselt [on ta] Moskva vanglas. Tema vastu pole esitatud asitõendeid. [Ta] tuleks vabastada koheselt,» kirjutas Lidington Twitteris.

Neljapäeval möödus pool aastat päevast, mil  Venemaa FSB röövis Eesti territooriumilt tööülesandeid täitnud Eston Kohvri. Ta viidi jõudu kasutades üle piiri ja toimetati Venemaale.

Eston Kohver
Eston Kohver Foto: RTV.ru

Kohvrit peetakse kinni Moskvas Lefortovo eeluurimisvanglas ning vahi all pidamise tähtaega on korduvalt pikendatud. Viimati pikendati detsembri lõpus tema kinnipidamist kuni 5. aprillini. Eesti konsulile ei ole võimaldatud kohtuistungitel osalemist.

Möödunud nädalal nõudsid taas Euroopa Liit ning mitmed poliitikud ja ametnikud kaitsepolitseiniku vabastamist. «Vaatamata korduvatele üleskutsetele ei ole Vene võimud olnud suutelised küsimust lahendama. Euroopa Liit kutsub härra Kohvrit viivitamatult vabastama ning andma ta turvaliselt üle Eestile,» seisis ELi välisteenistuse esindaja avalduses.

Daniel Baer (vasakul) ja USA välisminister John Kerry. Foto: Scanpix
Daniel Baer (vasakul) ja USA välisminister John Kerry. Foto: Scanpix Foto: Sipa USA/State Department/Sipa USA

USA saadik OSCE juures Daniel Baer teatas, et Ühendriigid on äärmiselt murelikud Kohvri kinnipidamise pärast.

«Me oleme jätkuvalt mures sellepärast, et Vene võimudel pole õnnestunud olukorda kiirelt lahendada ja lubada härra Kohvril Eestisse tagasi minna,» rääkis Baer. «Me kutsume taas kord Venemaad üles lubama härra Kohvril koheselt Eestisse naasta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles