Skeptik ja haldjad

Triin Tammert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Tammert
Triin Tammert Foto: Erik Prozes

Skeptik minus jälgib vahel natuke kõhkleva pilguga seda, milliseks suureks äriks on kasvanud eneseabi – raamatud, kursused jms. Samas mahub selle nimetuse alla palju erinevat, ning kuni on inimesi, kes naudivad asju, mille kohta teised kasutavad koondnimetust «umbluu», ning kui neil hakkab nende teenuste tarbimisest parem, siis peaks ju kõik hästi olema? Eriti kui sealjuures ei unustata tervet mõistust ja tõenduspõhist meditsiini, ka arstide ja teadlaste seisukohtadega tutvumist. Ja seejärel teadlike valikute tegemist.

Arteri selle nädala persooni, Eestit väisava maailmakuulsa bestselleri autori ja rännakumeetodi looja Brandon Baysi enesetervendamise lugu tundus mulle esialgu natuke liiga ilus ja lihtne, kuni sattusin oma kümme aastat kestnud kõrvaprobleemiga samasugust juhendatud meditatsiooni laadset meetodit proovima (pärast seda, kui mu absoluutselt suurepärane kõrvaarst ütles pärast kümmet aastat, et pole muud varianti peale lõikuse, mis ei annaks pealegi püsivat lahendust). Kui mu tookord pool aastat lukus olnud kõrv nädalapäevad pärast inspireerivat siserännakut uuesti kuulma hakkas, siis… ratsionaalne skeptik ning haldjatesse, imedesse ja muinasjuttudesse uskuv unistav laps elavad mu sees jätkuvalt sõbralikult koos, aga imed, eriti kui need endaga juhtuvad, on mõlema meelest imetoredad.

Olgu siis tegu kokkusattumuse või põhjuse-tagajärje seosega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles