1393

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktoria Ladõnskaja
Viktoria Ladõnskaja Foto: Andrus Peegel

Mullu detsembris Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmeks astunud ja tänavu parlamenti kandideerinud ajakirjaniku Viktoria Ladõnskaja (33) juhtumile pole Eesti uuemas valimisajaloos sarnast. Igaüks võib nüüd näha, milline kaal on ühel ainsal häälel – või sellel, kui too hääl on kirja pandud sodituna või mitmeti mõistetaval kujul.

Vaatame veel korra faktid üle. Valimisõhtul näitas häältelugemine, et IRLi kandidaatidest sai ringkonnas number 2 ehk Tallinna kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital 1395 häält Ladõnskaja, 1394 häält aga senise riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Sven Sester. Järgmisel päeval loeti kõikjal üle riigi kõik hääled teist korda üle. Selgus, et kaht Ladõnskajale loetud häält ei saa arvestada. Üks sedel oli parandusega, teine vajaliku templita tagaküljel. Niisiis Sester – 1394, Ladõnskaja – 1393.

Ladõnskaja ei jäänud rahule ja esitas keskvalimiskomisjonile (VVK) kaebuse. 10. märtsil leidis VVK, et kuigi kaebus jääb rahuldamata, tuleb Sesteri ja Ladõnskaja hääled ikkagi veel kord üle lugeda, et tagada valimiste ausus ja läbipaistvus. Seda tehtigi. Ning ennäe – nüüd selgus, et hoopis Sesterile jääb alles vähem hääli – 1392, Ladõnskaja number aga püsib 1393 juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles