Välisministeerium sai kaks Lahteina süüdistavat anonüümkirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Lahtein
Harry Lahtein Foto: Urmo Soonvald / SLO/ Scanpix

Välisminister Urmas Paet ütles Vikerraadio saates «Uudis+», et mõne kuu eest saadeti ministeeriumile kaks diplomaat Harry Lahteina süüdistavat anonüümkirja.

Eesti asjur Valgevenes Harry Lahtein esitas 28. augustil tagasiastumispalve seoses seksuaalse ahistamise süüdistustega, millega tuli anonüümselt lagedale 20-aastane Minski elanik. Päev varem said mitmed ajakirjandusväljaanded ananüümkirja, milles süüdistati Lahteina seksuaalses ahistamises. Kirjale olid lisatud fotod asjurist peoseltskonnas noorte naistega.

Välisminister Paet lükkas nüüd ümber kuuldused, et ministeerium võis Lahteinast tehtud piltidest juba varem teadlik olla.

«Tõepoolest tuli kaks Lahteina süüdistavat anonüümkirja. Ühel kirjal oli nimi all, kuid inimene tõestas, et tema pole kirjutanud,» selgitas Paet.

Paeti sõnul saavad riigiasutused pidevalt anonüümkirju ja kindlasti ei saa öelda, et alati oleks nende sisu tõepärane. Samuti tõstis Paet esile, et kõik meedias avaldatud andmed ei vasta tõele: näiteks pole anonüümkirjad kunagi sisaldanud peopilte.

Välisministri väitel uuriti anonüümkirjades olnut ja juurdlus tuvastas, et viisatemaatikat puudutav ei leidnud kinnitust.

«Anonüümkiri on anonüümkiri ja neid tuleks ettevaatusega käsitleda,» ütles Paet.

Paeti sõnul pole ministeeriumil võimalik selgeks teha, kes anonüümkirjad kirjutas ja neile saatis, sest välisministeerium ei ole uurimusasutus ja selliste asjade lõplik väljaselgitamine pole nende võimuses.

Paeti hinnangul ei saanud Eesti maine antud skandaalis kahjustada, sest inimesed on inimesed ja maailmas tuleb selliseid asju, kus inimesed libastuvad, ikka ette.

«Raske öelda, mis õppetund siin olla saab – inimesed ikka eksivad,» nentis ta.

Paet rõhutas, et kõik Eestit esindavad inimesed saavad nii enne kui ka lähetuste ajal väga põhjaliku instruktaaži.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles