Briti kaitseväelasi süüdistatakse Afganistanist oopiumi toomises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kandahari lennuväli, mille kaudu liigub Afganistani ja sealt tagasi suurem osa Briti kaitseväelastest.
Kandahari lennuväli, mille kaudu liigub Afganistani ja sealt tagasi suurem osa Briti kaitseväelastest. Foto: SCANPIX

Suurbritannia sõjaväepolitsei uurib väiteid, mille kohaselt on Afganistanis teeninud Briti sõdurid sealt kodumaale smugeldanud oopiumi. Uudistevõrgu BBC teatel keskendub uurimine Camp Bastioni ja Kandahari lennuväljade töötajatele.


«Me oleme neist süüdistustest teadlikud,» tunnistas BBC-le Briti kaitseministeeriumi pressiesindaja. «Kuigi need on ebatõenäolised, võtame me selliseid teateid väga tõsiselt ja oleme juba karmistanud oma protseduure nii Afganistanis kui Suurbritannias, sealhulgas muutnud sagedasemaks narkokoerte kasutamist.»

«Me tunneme kahetsust iga ebamugavuse pärast, mida see põhjustab meie sõjaväelastele,» lisas pressiesindaja. «Iga meie inimene, kes leitakse olevat osaline narkootikumide smugeldamises, saab tunda seaduse täit jõudu.

BBC teatel karmistati Afganistani õhubaasides narkovastaseid turvameetmeid juba möödunud kuul.

Eelmainitud Camp Bastioni baas Helmandi provintsis ning Kandahari lennuväli samanimelise provintsi südames jäävad ka Lõuna-Afganistani teenima saavate Eesti sõdurite teele, kes enamasti lähevad sinna Inglismaalt Briti sõjaväe lennukeil.

Afganistanist pärineb üle 90 protsendi maailma oopiumist. Arvestatav osa sealsetest narkotuludest liigub valitsusvastaste mässuliste kaukasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles