Valitsusleppeni läheb veel aega

Karin Kangro
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone pidavate erakondade esindajad on jõudnud prioriteetsete teemade esmase aruteluga lõpusirgele, läheb koalitsioonilepingu kokkusaamiseni Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase hinnangul veel mitu nädalat.

Rõivas ütles pärast laupäevast kõnelustevooru, et põhjalikult räägiti lastega perede toimetulekust, sealhulgas lastetoetuste tõstmise võimalustest. «Eraldi sihtgruppidena olid fookuses nii üksikvanemad kui ka vanemliku hoolitsuseta lapsed. Samuti arutasime neid teemasid, mis puudutavad hooldusperesid ja teisi asendushoolduse vorme,» rääkis ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri sõnul leidsid kõik osapooled, et laste vaesust käsitledes tuleb adresseerida nii vaesusriskis kui ka üksikvanemaga peresid, samuti peeti oluliseks soodustada laste sündi.

«Käsitlesime ka puuetega laste ja nende hooldajate probleeme, samuti elatisraha kättesaamisega seotud probleeme ehk seda, kuidas tagada, et kõik lapsed neile ette nähtud elatisvahendid kätte saaks,» märkis ta ning lisas, et ehkki probleemitõstatuses oli ühisosa suur, oli lahendustes erinevaid visioone.

Tähtaegu ei seata

Rõivase sõnul hakatakse kõnelustega jõudma tasapisi sinnamaani, kus kõige olulisemad prioriteedid on saanud käsitletud. Täna räägitakse veel majanduskasvu ja inimeste sissetulekut puudutavatest teemadest, nagu näiteks riigi konkurentsivõime ning ettevõtluskeskkonna areng, keskendudes küsimusele, kuidas soodustada Eestisse investeerimist ja tasuvate töökohtade loomist. Samuti on oravapartei juhi sõnul üht-teist üles jäänud teistest põhiteemadest, nagu näiteks demograafia.

Pärast neid arutelusid plaanivad läbirääkijad alanud töönädala esimestel päevadel fikseerida oma võimalused.

«Tõenäoliselt juba esmaspäeva (s.o täna – toim) õhtul peaks olema see võimalus, kus me vaatame otsa matemaatiliselt kokku pandud arvudele ning hindame, milliste teemadega on võimalik edasi minna, mida täpsustada, milliseid katteallikaid me oleme valmis ühiselt aktsepteerima ja millises ulatuses meil võimalusi on,» ütles Rõivas.

Küsimusele koalitsioonileppe valmimise aja kohta vastas ta, et konkreetsetesse tähtaegadesse ei saa ennast liiga kinni mõelda.

«Iseenesest me oleme ju päris mitmel teemal päris palju jõudnud ka juba läbi arutada, aga selge on see, et ikka läheb veel mitu nädalat, enne kui saame öelda, et koalitsioonilepe hakkab vormi võtma,» märkis Rõivas.

Riigikogu avaistungi kutsub president kokku kümne päeva jooksul pärast valimistulemuste väljakuulutamist. Enne seda peab vabariigi valimiskomisjon valitud riigikogu liikmed ja asendusliikmed registreerima, seda aga ei saa teha enne, kui valimiskaebuste kohta on tehtud lõplikud otsused. Seniste arvestuste kohaselt võiks parlamendi esimene istung toimuda 30. märtsil.

Õhkkond asjalik

Rõivas nentis, et kõnelustel tuleb uue riigikogu koosseisu kogunemise ajaga arvestada. «Samas ei saa ka ülemäära kiirustada, et saada korralik koalitsioonilepe, mis tõesti on neli aastat Eesti jaoks positiivseid asju ellu viiv. Tuleb need teemad ikka detailselt selgeks rääkida ja suurtes asjades kokkuleppele jõuda,» ütles ta.

Reformierakonna esimees kinnitas, et kõnelustel on õhkkond asjalik ja eriarvamuste asemel otsitakse reaalseid kokkuleppekohti. «Ma näen, et kõigil on valmisolek arutada erinevatel teemadel, mis on teistele partneritele olulised. Ei ole nii, et kellegi teemadel arutelu ei oleks või kellegi teemasid poleks teised valmis arutama,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles