TTÜ tudengid enam rektorit valida ei saa

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kui varasemalt on ka üliõpilaste esindajad saanud Tallinna Tehnikaülikoolile (TTÜ) rektorit valida, siis uue seaduse järgi otsustab järgmiseks viieks aastaks ülikooli juhtimise 11-pealine kuratoorium.

Enne uue seaduse jõustumist valis rektori sadadest inimestest koosnev valimiskogu, kuhu kuulusid TTÜ nõukogu liikmed, kõigi teaduskondade nõukogude liikmed, tehnikaülikooli asutuste teadusnõukogu/nõukogu liikmed, kõik TTÜ korralised täishõivega professorid, uurija-professorid ja juhtivteadurid ning ka üliõpilasesinduse liikmed.

Ehk siis, kui enne valis rektorit umbes 300 inimest, siis nüüd teeb seda 11-liikmeline kuratoorium, kellest viis liiget nimetas TTÜ, ühe liikme Eesti Teaduste Akadeemia ja viis liiget haridusminister peamiselt ettevõtluse ning tootmisega seotud valdkondadest.

Uus juhtimismudel hakkas täies mahus kehtima selle aasta alguses. «TTÜ seaduse väljatöötamisel on lähtutud eeskätt Põhja- ja Lääne-Euroopa riikides rakendatud mudelist, kus rektori nimetab ametisse kõrgeim otsustuskogu,» selgitas ülikooli pressiesindaja Krõõt Nõges.

TTÜ üliõpilaskonna juhatuse esimees Enn Karin küll nentis, et tudengkonna otsustusvõimet see muutus vähendab, ent samas ei kahtle ta kuratooriumi pädevuses. Samuti on kuratoorium öelnud, et tudengite seisukohti võetakse igal juhul arvesse.

«Me oleme juba kuratooriumiga kohtunud ja sel teemal rääkinud, nii et päris välja ei ole tudengeid sellest protseduurist jäetud. Kuigi, jah, meie rektorit valida ei saa ja mänguvõimalusi on meil seeläbi vähem,» rääkis Karin.

Ühtlasi usub ta, et kuratoorium ei lähe ülejäänud ülikooli tahtmisega vastuollu. «Kui seal on väga suur vastuseis, siis ma usun, et kuratoorium seda inimest rektoriks ei vali,» ütles Karin, lisades, et kui nii peaks siiski minema, siis on TTÜ nõukogul ühekordne vetoõigus. Nõukogus on ka üliõpilased esindatud.

«Kui kuratoorium valib algul sellise inimese, kes ei meeldi ei dekaanidele ega tudengitele ja saab veto, siis see halvaks kõvasti ka TTÜ edasist tööd. Seda (vetostamist – H.M) tahavad nii kuratoorium kui ka ülikool vältida,» lisas Karin.

Rektori valimiste korra järgi on kuratoorium otsustusvõimeline, kui kohal on vähemalt 2/3 kuratooriumi liikmetest. Kuratoorium valib rektori salajasel hääletusel kuratooriumi koosseisu 2/3se häälteenamusega. Seejärel on nõukogul kuu aja jooksul võimalik vetoõigust kasutada.

TTÜ kuratoorium kinnitas reedel toimunud koosolekul rektori ametikohale neli kandidaati - Jaak Aaviksoo, Jakob Kübarsepp, Mart Ustav ja Andrus Salupere. Rektor valitakse 22. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles