Täna «Radaris»: vähihaigete laste vanemad lõid toetusgrupi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: «Radar» / Kanal 2

Tänases «Radaris» räägivad oma lood väikeste laste vanemad, kelle elud muutusid hetkel, kui neile teatati, et nende laps põeb vähki. Kuidas edasi elada? Kas laps saab terveks? Et mitte murekoorma alla mattuda, rajasid vähihaigete laste vanemad toetusgrupi.

«Liseta sai üheksakuuseks, kui tekkis palavik. Juhuslikult vaatasin kurku ja seal olid mädaplekid. Mõtlesin, et angiin on. Läksime kiirabisse. Aga arst katsus kõhtu ja kutsus järgmiseks päevaks tagasi ultrahelisse,» räägib väikse tütre Liseta ema Kadi Jaanson. Järgmisel päeval öeldi Kadile, et Lisetal on neeruvähk.

«Ühel ööl magas Elisabet natuke halvasti. Silitades tema kõhtu, tundsin tal kõhus muna. Millegipärast sissetunne ütles, et ma pean tulema seda EMOsse kontrollima,» räägib teine ema Elena Pärni. Pärast ultraheli öeldi Elenale, et lapsel on neerukasvaja.

Mõlemat tüdrukut hakati ravima, aga vanemaid vaevas hulk vastuseta küsimusi. Arstid tegelesid küll haige lapse raviga, kuid vanemate sõnul jäi puudu psühholoogilisest toest emotsionaalselt raskel perioodil. Riik ei olnud siiani vanematele tasuta psühholoogilist nõustamist ette näinud.

Et oma muret jagada, asutasid vähihaigete laste vanemad endale ise toetusgrupi. Mis nõu seal antakse ja kuidas see aitab, sellest juba täna õhtul kell 20.30 Kanal 2 saates «Radar».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles