Kaitseministeerium kahtlustab võidusamba rajamise vedajat isikliku kasu saamises

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumi kiri Aivar Reivikule
Ministeeriumi kiri Aivar Reivikule Foto: Kaitseministeerium

Kaitseministeerium saatis Vabadussõja võidusamba rajamist vedavale ärimehele Aivar Reivikule kirja, kus kahtlustab, et sammast rajavad tšehhid tellivad osa tööst Reiviku või tema lähikondse firmalt.

Ministeeriumi kantsler Lauri Almann teatas kirjas, et lõpetab esialgu Reivikule tasu maksmise, mida mees saab sihtasutuse Vabaduse monument esimehena selle eest, et aitab kaasa samba rajamisele. Kantsleri sõnul taastatakse raha maksmine vaid siis, kui Reivik on kahtlused huvide konfliktis ühemõtteliselt ümber lükanud.

«Kaitseministeeriumi on erinevatest allikatest jõudnud vastakat teavet selle kohta, et Vabadussõja võidusamba ehitaja Tšehhi ettevõte San Souci s.r.o. kavatseb kasutada valgustuslahenduse väljatöötamiseks Teie või Teie lähikondsetega seotud ettevõtet,» märkis Almann oma kirjas elektrimootoreid ja LED-valgusteid tootva Volta juhile ja suuromanikule Reivikule.

Ministeerium küsib kirjas Reivikult, kas tema või keegi tema lähikondsetest on kunagi kas isiklikult või olles mõne juriidilise isiku juhtorganis, teostanud või pidanud läbirääkimisi Vabadussõja võidusamba rajamisega seotud tööde teostamiseks.

Reivik ütles Postimees.ee´le, et tema jaoks on ministeeriumi kiri üllatav, sest nii tema ise kui ka Tšehhi firma on korduvalt ministeeriumile kinnitanud, et Voltast samba valgustust ei tellita. Ta lisas, et tema teada tellib Tšehhi firma valgustuse oma kaasmaalastelt.

«Tšehhi firmaga teeme me koostööd niipalju, et nad tellisid meilt prožektorid oma Monaco jahtshowle,» märkis Volta juht. «Kuid mis sambasse puutub, siis siin me teeme koostööd autoritega.»

Reiviku sõnul käivad võidusamba lahenduse eestlastest autorid iga nädal mitu tundi Voltas, kus katsetavad ja nuputavad klaassamba valgustuslahendusi. Lõplikku valgustuslahendust pole siiamaani olemas, lisas ta.

«Oleme seda mitu korda öelnud, et meie seda valgustust rajama ei hakka, kuid seda pole me kunagi öelnud, et me ei aitaks autoreid nende loometöös,» lausus Reivik. «Sisuliselt on sihtasutuse tegevus laienenud Voltasse, et see asi ilus tuleks ja me teeme seda ilma rahata, meile ei maksa lahenduse otsimise eest ei autorid, ministeerium ega tšehhid.»

Vastavalt kokkuleppele maksis ministeerium seni Reivikule kompensatsiooni samba rajamisele kaasaaitamise eest 15 000 krooni kuus, millest aga lisaks tavapärastele brutopalgast mahaarvatavatele maksudele läheb maha ka sotsiaalmaks ehk reaalselt saab Reivik kätte umbes 8 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles