Võimuliidu konsultatsioonidel võeti aeg maha

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel ja Sven Mikser
Andres Herkel ja Sven Mikser Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakond otsustas täna õhtul võtta võimuliidu moodustamiseks peetavatel konsultatsioonidel aja maha, mis tähendab, et homme suures ringis kokku ei tulda.

Riigikogus kaheksa kohaga esindatud Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles õhtul Postimehele, et kui algselt pidi nelja erakonna esindajate järgmine kohtumine toimuma tavapäraselt homme kell 10, siis õhtuse kokkuleppe kohaselt viieliikmeliste delegatsioonide arutelu ei toimu. Tema sõnul oli selline kokkulepe üllatuslik.

Herkeli hinnangul on toimunud mingi oluline rütmimuutus: kas läbirääkimiste juhterakond tahab eesmärgini jõuda teisi vahendeid kasutades või on neile kohale jõudnud, et pole mõtet kõiki detaile viimistleda, kui suur pilt on pehmelt öeldes hägune.

Herkeli sõnul on Vabaerakonnal homme kohtumine haldusterritoriaalse reformi ja riigireformi teemal, kus igast delegatsioonist osaleb kaks inimest, samuti toimub tal homme kõigi eelduste kohaselt kohtumine Reformierakonna esimehe Taavi Rõivasega. Ta ei soovinud ennustada, millise tulemuseni need kohtumised viivad.

Küll märkis ta, et erakonnale pole antud mandaati minna ebamäärasesse ja probleeme mitte lahendavasse koalitsiooni. Tema sõnul on parteile antud mandaat muutusteks täpselt kaheksa koha ulatuses ja seda tuleb erakonnal ka arvestada.

Herkel kordas, et Vabaerakonnale pole koalitsiooni minek elu ega surma küsimus ja pigem ollakse kõnelustel kõige leigem osapool. Samas kinnitas ta, et koalitsioonis ollakse valmis osalema, kui nähakse sellel mõtet ehk kui kokkulepped saavutatakse neis küsimustes, millest Vabaerakond pole pidanud võimalikuks taganeda.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser ütles Postimehele, et kuulis ka ise tagantjärele, et Reformierakond soovib edasi liikumiseks kohtuda kõnelustel osalevate erakondade juhtidega. Ta nentis, et konsultatsioonide senine tempo ei ole kedagi rahuldanud.

Mikseri hinnangul ei juhtunud kõnelustel midagi dramaatilist, vaid Reformierakond otsustas, et pärast kahenädalast aeglast edasiliikumist tuleb erakonna esimehel Taavi Rõivasel teiste parteijuhtidega olukorda arutada, enne kui ta siirdub homme pärastlõunal Euroopa ülemkogule Brüsselis.

Ta lisas, et ülearu dramaatiliselt ei tasu seda sammu võtta ja kõnelustega ei olda mitte tupikus, vaid pigem on läbirääkimised hangunud ja selleks, et need taas liikuma saada, tuleb teha käiguvahetus.

Reformierakonna aseesimees Keit Pentus-Rosimannus ütles Postimehele, et homme arutavad kõneluste teemasid omavahel erakondade esimehed. «Siiani tehti ring peale neljale osapoolele prioriteetsetele valdkondadele ja on loomulik, et selle jaoks on aega võetud, pole tahetud teha kiirustades,» ütles ta.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna esindajad alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone 6. märtsil ning praeguseks on kohtutud kümme korda.

Reformierakonnal on uues riigikogus 30, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 15, Isamaa ja Res Publica Liidul 14 ja Vabaerakonnal kaheksa, Keskerakonnal 27 ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles